Gå til sidens hovedinnhold

To dager med irsk musikk

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredrikstad-folk som vet å sette pris på irsk folkemusikk har en trivelig uke i vente! To av byens scener byr nemlig på konserter med musikk fra den grønne øya i vest.

Innsendt

På torsdag kommer selveste Andy Irvine til Blå Grotte, mens dagen etter er det duket for irsk aften på Trad Session med Anders Lillebo Band.

Andy Irvine er en levende legende innenfor den irske folkemusikken og hans stemme omtales som en av de få som virkelig formidler den irske folkesjelen. Han har blitt hyllet som en «tradisjon i seg selv» og som et grunnleggende forbilde for alle rundt om i verden som er interesserte og aktive i denne genren. Gjennom sin 45-årige karrière har Andy blant annet vært en sentral skikkelse i grupper så som Sweeney's Men i midten av 60-årene, den enorme suksessen Planxty på 70-tallet og deretter i gruppene Patrick Street og Andy Irvine & Dónal Lunny's Mozaik.

Som soloartist byr Andy publikum på en stemningsfull konsert med både egenkomponerte sanger og sanger fra blant annet den irske låtskatten, alt krydret med Andys varme, både humoristiske og alvorlige, fortellerkunst. For å sitere Irish Times omtale av en av hans konserter: «Often copied, never equalled ...»

Og på fredag på Trad Session, Fredrikstads månedlige forum for folkemusikk på St Croix-huset, får vi stifte bekjentskap med Anders Lillebo med band. Anders skulle en gang bli jazzpianist, men en reise til en folkemusikkfestival i Irland forandret alt. Han forelsket seg totalt i folkemusikken fra øya, skaffet seg trekkspill og flyttet like godt til Galway på Irlands vestkyst. Der fikk han mulighet til å studere og spille med noen av landets aller beste folkemusikere.

I dag er Anders Lillebo tilbake i Norge og er aktiv i en rekke ulike musikalske prosjekter. Han feirer hjemkomsten med albumet «Homecoming», innspilt hjemme på gården i Engerdal sammen med musikere fra Norge, England og Irland. Med seg på St. Croix-husets røde scene har Anders både Ronan O’Flaherty på fele og James Taylor på gitar.

PS! Trad Session-konserten er støttet av Norsk kulturråd og Østfold Musikkråd.

Kommentarer til denne saken