Tingretten søker par som vil gifte seg om to måneder

ØNSKER SEG BRUDEPAR: Administrasjonssjef Wendla Dehli Evensen og sorenskriver Arnfinn Agnalt i seremonirommet i Fredrikstad tingrett. Arkivfoto: John Johansen

ØNSKER SEG BRUDEPAR: Administrasjonssjef Wendla Dehli Evensen og sorenskriver Arnfinn Agnalt i seremonirommet i Fredrikstad tingrett. Arkivfoto: John Johansen

Artikkelen er over 5 år gammel

Går dere med gifteplaner – og kunne tenke dere å få det overstått litt raskt? Da vil Fredrikstad tingrett gjerne ha kontakt.

DEL

Lørdag 24. oktober åpner tingretten igjen dørene til «Rettens dag»  for å vise omverdenen hva som foregår i tingretten.

Men i år har ikke Fredrikstad tingrett tenkt å nøye seg med rollespill, omvisninger og foredrag for å fortelle publikum hva de driver med.

Les også: Åpner for lørdagsvielser

Ønsker seg et ordentlig brudepar

– Vi ønsker oss et ordentlig brudepar, opplyser administrasjonssjef Wendla Dehli Evensen ved Fredrikstad tingrett.

Kort sagt; tingretten er rett og slett på jakt etter et par som kan tenke seg å bli viet i tingretten under «Rettens dag» om skarve to måneder.

– Det kan jo hende at noen har gått og tenkt på dette lenge og ikke helt har bestemt seg ennå? Kanskje de da kan få litt inspirasjon til å gifte seg nå? sier Dehli Evensen.

Det var i forbindelse med et kvalitetsprosjekt ved juletider i fjor at en av de ansatte ved tingretten foreslo å arrangere en åpen dag for publikum.

Les også: Færre bryllup i Fredrikstad

– På denne måten kan vi informere publikum om hva vi egentlig gjør i tingretten. Det er det mange som ikke vet, mener Dehli Evensen.

– Kan gjøre det enkelt

Derfra var ikke veien lang til ideen om å arrangere en ekte vielse i tingretten fremfor bare å spille et tingrettbryllup med de ansatte i rollene.

– Vi måtte gå ut nå med denne oppfordringen. Det tar jo litt tid med saksbehandling på forhånd. Skatteetaten må jo foreta en prøving av ekteskapsvilkårene og utstede en prøvingsattest, sier Dehli Evensen.

– To måneder er vel relativt kort tid for å planlegge et bryllup?

– Hvor mye skal planlegges da? Man kan gjøre det litt enkelt eller man kan gjøre det veldig omfattende. Vi har alle varianter hos oss, sier Dehli Evensen, som kan opplyse at tingretten gjør sitt beste for å etterkomme personlige ønsker for seremonien.

Garantert mye mennesker!

– Vi har hatt sang og orgel, og hatt mange ulike kunstneriske innslag. Vi har hatt diktlesning og  barn som har sunget for foreldrene sine. Det er stor variasjon. Men selve vielsen er jo egentlig unnagjort på et kvarter, sier hun.

– Vil det skje noe ekstra rundt paret som måtte ta imot invitasjonen til å gifte seg 24. oktober?

– Det vil jo bli mye mennesker, iallfall. Det blir garantert mange som kommer for å se på. Og så er det litt hyggelig å slippe å bruke ansatte til en fiktiv vielse. Det blir jo en litt annen følelse når det skjer på riktig,

Les også: Flere bryllup i tingretten enn statskirken

Lørdagvielse én gang hver måned

Fredrikstad tingrett har for øvrig muligheter for lørdagsvielser én gang i måneden i år. Dette etter tre år hvor det bare var mulig å gifte seg innefor kontortiden til tingretten.

I 2012 måtte tingretten nemlig kutte ut lørdagsvielser på grunn av budsjettkutt i den sentrale Domstoladministrasjonen. Fredrikstad hadde til da vært den eneste tingretten i Østfold som har hatt dette tilbudet.

Les også: Nei til lørdags-bryllup

I januar i år kunne Fredrikstad tingrett melde at de hadde omprioritert innenfor de økonomiske rammene sine og igjen kunne åpne for lørdagsvielser, men nå altså bare én gang hver måned. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken