Gå til sidens hovedinnhold

Tiden er inne for å bygge et smart og lokalt innovasjonssystem – og det haster!

Artikkelen er over 1 år gammel

Myten om den ensomme, lokale Petter Smart-gründeren som bygger milliardbedrift fra garasjen, eller som ingen har hørt om, er i ferd med å visne bort, skriver Skaperne-spaltist Jørgen Schrøder Aanonsen.

Skaperne Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tiden er absolutt inne for å ta de store grepene for innovasjonssystemet i Fredrikstad, og gjøre det solid og rustet for et langsiktig strategisk arbeid. Samlingssteder for gründere og næringsliv etableres, det satses på gode coworking-fasiliteter og vi får flere aktive arenaer for næringslivet der ting virkelig begynner å vokse. Nå må vi smi mens jernet er varmt.

Coworking og klyngesamarbeid fungerer!

Myten om den ensomme, lokale Petter Smart-gründeren som bygger milliardbedrift fra garasjen, eller som ingen har hørt om, er i ferd med å visne bort. En nasjonal kartlegging av coworkinger gjort av Kunnskapsverket, viser at flere og flere bedrifter ser konkret nytte av å samarbeide gjennom coworking, klynger og bedriftsnettverk.

Slik er det i Fredrikstad også. Har du en idé eller er helt oppstartsfasen med en bedrift, har du nå mulighet til å delta i programmer og få god veiledning som øker mulighetene til å lykkes.

Les også

Guro (37) leder familiekonsernet: – Mamma og pappa har lært meg at det ikke er så farlig å prøve på nye ting

Gode modeller for langsiktig kompetent lokal vekstkapital

Kompetent kapital som evner å stoppe dårlige prosjekter tidligere, og som velger å støtte gode prosjekter lenger, må på plass. Nøkkelen til dette ligger hos de innovative miljøenes evne til å standardisere og strukturere sitt arbeid med å verifisere gründerens ideer og forretningsmodeller.

Leveres det godt kvalifiserte ideer og bedrifter over tid bygges tillit og forståelse nok til å gjøre de gode og lønnsomme investeringene.

Trippel helix-modellen må legges bort!

Den mye benyttede trippel helix-modellen, som bygger på å etablere koblinger mellom næringsliv, akademia og det offentlige for å styrke etablert industri, må tones ned.

Man må styrke og tenke langsiktig med finansiering og utvikling av konkrete muligheter for gründere og lokale investorer. Begge disse aktørene er en forutsetning for å lykkes med suksessrike vekstbedrifter og ny innovasjon lokalt.

Les også

Klesgründer Jeanette fra Greåker: Innfører pant på klær

Flere ideer må verifiseres

Sist, men ikke minst, må vi evne å skape en kultur og et miljø der ideer både fra det unge og det etablerte næringslivet kan testes og verifiseres eller forkastes i raskt tempo.

Får man svaret på om markedet har behov for produktet eller tjenestene vi utvikler tidlig, er det større mulighet for at det er de virkelig gode ideene som overlever!

La oss sammen skape et langsiktig og lokalt innovasjonssystem!

Kommentarer til denne saken