Gå til sidens hovedinnhold

Ti spørsmål til Ole André Myhrvold og Senterpartiet

Artikkelen er over 1 år gammel

«Når valget er over og stemmene er talt, så er det disse spørsmålene Ole André Myhrvold må svare på. Og når disse spørsmålene uansett skal besvares, kan de like gjerne besvares nå.»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Senterpartiet drømmer om et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet etter stortingsvalget om ett år. Men det blir neppe mulig uten SV og MDG på laget. Hvor store kameler er da Ole André Myhrvold villig til å svelge?

Én ting har Sp, SV og MDG til felles: De peker alle foreløpig på Ap-leder Jonas Gahr Støre som sin statsministerkandidat ved stortingsvalget neste år. Men det kommer til å koste for Ole André Myhrvold og hans Senterparti. For bortsett fra ønsket om Støre som statsminister, har partiene lite til felles.

Når valget nærmer seg, mener jeg tiden er inne for å oppklare hva Sp egentlig går til valg på. For å hjelpe har jeg notert meg ti spørsmål til Myhrvold, om praktisk politikk som han kommer til å måtte diskutere med SV og MDG.

1. Vil Sp ta tilbake arveavgiften, slik SV vil?

2 Vil Sp øke drivstoffavgiften, slik SV vil?

3. Vil Sp gjøre store kutt i det norske kjøttforbruket, slik MDG vil?

4. Vil Sp øke flyseteavgiften, slik SV og MDG vil?

5. Vil Sp øke bilavgifter, slik SV og MDG vil?

6. Vil Sp øke reguleringskravene i landbruket, slik SV og MDG vil?

7. Vil Sp åpne for sekstimersdag, slik SV og MDG vil?

8. Vil Sp sette en sluttdato for norsk oljeproduksjon, slik MDG vil?

9. Vil Sp øke rovviltbestanden, slik SV og MDG vil?

Med en slik politikk vil i så fall en pendler måtte betale mer for bil og drivstoff, bonden vil få flere reguleringer og han får selge mindre kjøtt. Alle som jobber i oljebransjen vil gå en usikker fremtid i møte.

Ole André Myhrvold kommer sikkert til å si at Sp vil søke etter den løsningen som gir hans parti mest gjennomslag. Men i realiteten er det kun to alternativer her:

1. Jonas Gahr Støre som statsminister, med SV og MDG på slep.

2. Erna Solberg som statsminister, og du vet hva du får.

Østfold stortingsvalgdistrikt representerer verdiskaping, innovasjon og vekst. Vi er næringsmiddelregionen som er og kommer til å fortsette og være helt sentrale i utformingen av morgendagens Norge. Men for å kunne dyrke mulighetene som finnes i regionen vår, trenger vi forutsigbarhet. Dette er ikke tiden for politiske eksperimenter fra Ole André Myhrvold og hans parti.

Så da blir mitt siste og tiende spørsmål: Vil Ole André Myhrvold og Sp gå på kompromiss med sine hjertesaker, og samarbeide med SV og MDG i en regjering?

For når valget er over og stemmene er talt, så er det disse spørsmålene han må svare på. Og når disse spørsmålene uansett skal besvares, kan de like gjerne besvares nå.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.