Gå til sidens hovedinnhold

Ti meter stupetårn egnet for Foten

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg avventer ny anbudskonkurranse for kommunen, skriver Sverre Larsen når han her presenterer sitt serieproduserte stupetårn som han mener egner seg godt på Foten.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har vært en del snakk om stupetårn de senere år, med tårnet på Hamar til over 30 mill. som et skrekkens eksempel. Tilbudene om stupetårn på Foten, som Fredrikstad kommune har mottatt til nå, blir også funnet for dyre. To av grunnene til at slike stupetårn blir dyre er at de ofte designes, konstrueres og bygges som enkeltprosjekter, spesialtilpasset byggestedet, og at de krever relativt omfattende og kostbare grunnarbeider med boring og sprenging, som setter «evigvarende» fotavtrykk i landskapet.

Siden jeg har en del erfaring med bygging av stålkonstruksjoner i serie, blant annet Svela båthengere, har jeg tegnet et tårn med 3, 5 og 10 meter avsatser, som vedlagte skisse viser. Dette kan bygges av varmgalvaniserte og rustfrie stålprofiler, med trappetrinn og avsatsdekkene i tre eller kompositt materialer. Tårnet kan leveres «sølv-blankt» eller lakkert i ønsket farge(r) og kommer i ferdige moduler som monteres sammen og reises på byggeplassen.

Dette Svela X-tower 3-5-10, krever heller ingen grunnarbeider som gjør inngrep i naturen. Tårnet står utbalansert på en betongfot, som kan støpes direkte på urørt grunn, gjerne med en plastfolie som mellomlag. Om man vil rive tårnet og fjerne betongfoten om 50 - 100 år, vil grunnen fremstå i sin opprinnelige form.

Tårnet er konstruert for serieproduksjon og salg både i Norge og utenlands. Prisen er avhengig av antallet som skal bygges og det kan bli under 2 millioner kroner for et slikt tårn på Foten.

Jeg avventer utlysing av ny anbudskonkurranse fra Fredrikstad kommune.

Les mer

Slik kan det nye stupetårnet på Foten bli!

Les mer

Stupetårnet i Foten: Forsinkelser og budsjettsprekk også for 30 år siden

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.