Gå til sidens hovedinnhold

Galskap og musikk i Thore Hansens nye bok

Artikkelen er over 6 år gammel

Løvebrøl og snabelmusikk i munter forening. Det, og mye mer, skal fengsle leserne i Thore Hansens nye bok.

Tegneren, forfatteren og illustratøren fra Fredrikstad har rukket å bli 73 år, men han vil ikke høre snakk om å pensjonere seg.

Må være kreativ

– Jeg må få utløp for alle de rare tankene jeg har i hodet. Skulle jeg legge ned pennen og begynne å vandre gatelangs uten mål og mening, er jeg redd for at jeg ville ha dødd før tiden, sier han.

– Du skriver og tegner for å holde deg levende med andre ord?

– Du kan godt si det sånn.

«Løvebrøl og munter snabelmusikk» er en frittstående bok myntet på alle som kan lese.

Musikk av Madsen

Thore Hansen har både illustrert og skrevet teksten, i tillegg har hans gamle venn, Fredrikstad-komponisten Trygve Madsen, bidratt med noen notelinjer hist og her.

– Vet du, vi inngikk en avtale, Trygve og jeg, over et glass øl eller tre på Bjørnen for mange Herrens år siden. Trygve ville at jeg skulle lage omslagene til partiturene han håpet å realisere i livet. Det har jeg gjort, og det er blitt mange, veldig mange etter hvert.

– Og nå gjør han gjengjeld?

– Ja, men det er ikke første gang han gjør det, altså.

Oppdiktet by

Handlingen i Hansens nye, underfundige bok foregår i den lille, begivenhetsløse byen Gulaker som er befolket med en skokk voksne men bare tre barn.

En kveld ser innbyggerne et lys i vinduene til det gamle huset til Hermansen, som har stått tomt i mange år.

Fem netter senere hører de et voldsomt brøl, et brøl som får folk til å tumle ut av sengene sine. Det er åpenbart at noen har flyttet inn, men hvem kan det være?

– Jeg har laget mye fantasy i det siste. Nå ønsket jeg å skape en crazy historie som foregår i nåtid. En historie som både barn, unge og voksne kan ha glede av, sier Hansen.

Ny krim på gang

– Hvor er Gulaker?

– Hvor som helst egentlig. Et gjenkjennelig fantasisted. Lite og gjennomsiktig. Jeg har brukt navnet én gang tidligere, i en krimbok som kom for noen år siden.

Vi skal ikke avsløre for mye av handlingen, men la oss røpe såpass at både en løve og en elefant gjør seg bemerket i historien.

– Notebildene vi har med avslører dyrenes muntre trudelutter. De er fullt spillbare, og lar seg nok enklest avspille på et klaviatur, smiler forfatteren.

Lang fartstid

Thore Hansen har gitt ut en hærskare av bøker og hefter i løpet av karrièren. Han debuterte så langt tilbake som i 1976 med «De flygende hvalers land».

I tillegg til å forløse barne- og ungdomsbøker, tegneserier og fantasylitteratur, har Thore Hansen også begått tre krimbøker. Den siste, «Blues for en aldrende morder», kom i 2006.

– Jeg holder på med en ny krim nå. Det blir den tredje om den aldrende leiemorderen og tegneserieskaperen Jonatan Ruud. Forhåpentlig kommer den ut en gang i løpet av 2016, men først kommer det en ny Ruffen-bok, den sjuende i rekken. Den bør være klar i god tid før jul.

Kommentarer til denne saken