Her har ordføreren så vondt at han må krype ned trappa

  VIDEO: Ordfører Thor Edquist har så vondt at han må krype ned trappa. Kona tok denne videoen slik at barna kunne få se hvordan faren hadde det.

  Artikkelen er over 1 år gammel

  Plutselig «smalt det til» i ryggen og ordfører Thor Edquist ble liggende hjelpeløs på gulvet. Nå trener han «qi gong» hver dag for å få bukt med smertene. Mandag er han tilbake på jobben igjen.

  DEL

  (Halden Arbeiderblad) – Det skjedde torsdag i forrige uke. En fatal vridning i ryggen, og plutselig gikk jeg rett i bakken med store smerter. Så ble det bare verre. Jeg var helt hjelpeløs og det gjorde fryktelig vondt, forteller Haldens ordfører Thor Edquist.

  Filmet for å vise barna

  Det er kona hans Monica Damgaard Edquist som har filmet Thor Edquist mens han har prolaps og trener «qi gong». Filmene har hun laget for å sende til barna deres for å vise hvor vondt faren har i ryggen – og hva han gjør av egeninnsats for å få bukt med smertene igjen.

  Filmene er i utgangspunktet ikke ment for offentligheten, men ekteparet Edquist synes det er ok at HA får vise de slik at folk får se hvor vond en prolaps faktisk kan være. Og at det finnes øvelser man kan gjøre på egen hånd for å hjelpe til med smertene. Og framfor alt for å forebygge, for ryggproblemer er en folkesykdom.

  – Thor har trent tre, fire-fem timer hver dag siden han fikk prolapsen. Han hadde aldri vært på bena så raskt igjen uten den egeninnsatsen som han har lagt ned, sier Monica Damgaard Edquist til HA.

   Her er en ryggøvelse som ordføreren gjør for å myke opp kroppen

   Kiroprak-Thor ...

   Thor Edquist ble kjent med en kiropraktor og akupunktør i Göteborg for 12 år siden – den gangen jobbet han i et firma i denne byen som er eid av spedisjonsfirmaet KGH. Etter å ha blitt såpass bra at han kunne komme seg inn i passasjersetet, dro han til den svenske byen for å få hjelp, med kona som sjåfør. Det har vært uaktuelt å kjøre selv den siste uka.

   – Det finnes sikkert gode kiropraktorer/akupunktur-behandlere i Halden også, men siden jeg kjenner Håkan, som han heter, veldig godt, og han kjenner kroppen min like godt, har jeg valgt å ta turen til han når jeg kjenner at det er behov for det, forteller Edquist.

   Av kiropraktoren fikk han en stoløvelse som han skal gjøre 10 ganger om morgenen og 10 ganger om kvelden.

   – Jeg sitter på en stol, bøyer meg sakte framover og reiser meg. Så setter jeg meg igjen, framoverbøyd. Det er en fin øvelse som hjelper, og når det hjelper er det bare å holde på, sier Thor Edquist som i torsdag og fredag har gjort øvelsen langt mer enn 20 ganger per dag.

    Ordfører Thor Edquist trener «qi gong» for å myke opp ryggen.

    – Må holde oss myke

    – Det gjelder å holde seg myk, og det har ikke jeg vært flink nok til de siste månedene. Det er nok en av grunnene til at prolapsen kom nå, sier Thor Edquist.

    Ordføreren forteller at han fikk prolaps for første gang da gjorde et feil løft i 20-årene mens han kjørte varer for faren som var grønnsaksgrossist.

    – Jeg leverte en kasse i daværende Domus, og da snudde jeg meg rundt samtidig som jeg løftet. Jeg gikk rett i bakken, og den skaden har jeg egentlig aldri blitt helt bra av. Men det er lenge mellom hver gang det skjer nå, og det er første gang siden jeg ble ordfører for sju år siden det har skjedd.

    – Etter å ha kommet på bena og kunnet gå litt med krykker på søndag, begynte jeg med forsiktige qi gong-øvelser på mandag. Når du holder på noen timer, blir du mykere og kan gjøre større øvelser. Til slutt blir smertene borte – inntil du setter deg ned igjen. Her er pusten veldig viktig og en stor del av øvelsen. Det er samtidig veldig viktig å unngå forsterket smerte. Å komme seg opp fra liggende eller sittende stilling er verst, og da bør man unngå å legge seg eller sette seg så godt det går.

     Ordfører Thor Edquist spaserer rundt i hagen for å myke opp ryggen

     Lærte qi gong i Roklubben

     – Hvordan lærte du deg qi gong?

     – Jeg lærte qi gong av Tore på Makø da han for en del år siden hadde kurs i dette i Halden. Jeg er med i Roklubben, og han hadde qi gong-kurs her. Framover skal jeg sette av mer tid til denne treningsformen for å holde meg myk! Når jeg er flink til å trene går det bra, og jeg begynner å kjenne det raskt når jeg ikke trener. Denne gangen har jeg ikke tatt signalene fra kroppen alvorlig nok, og så smalt det plutselig, forteller Thor Edquist.

     Han tror at mange kjenner seg igjen og vet hvor vondt det kan være med prolaps. Han mener at det er felles for de fleste at de sitter for mye og bruker for lite tid til å holde seg myke.

     – Jeg fikk en vridning i ryggen og veskeposen mellom ledd fem og seks sprakk. Kiropraktoren målte at det ene benet var fire centimeter lenger enn det andre. Smertene var som knivstikk i ryggen, men nå er det mye bedre, sier ordføreren som tar mål av seg til å være på jobb igjen fra mandag. Allerede i helga skal han gjøre noen mindre ordføreroppdrag. Den siste uka har han fått hjelp av folk i Høyre og i samarbeidspartiene til å ta hånd om oppgaver som har måttet gjøres.

     PROLAPS: Ordfører Thor Edquist har fått prolaps og trener seg opp igjen ved hjelp av ryggøvelser og qi gong.

     PROLAPS: Ordfører Thor Edquist har fått prolaps og trener seg opp igjen ved hjelp av ryggøvelser og qi gong. Foto:

     Qi gong

     • Qi gong er puste- og bevegelsesteknikker som først ble utviklet i Kina. Teknikkene har vært utøvet i flere tusen år. Qi er det kinesiske ordet for livskraft eller livsenergi. Gong kan oversettes med å praktisere eller arbeide med. Puste- og bevegelsesteknikkene er en del av tradisjonell kinesisk medisin. Den tradisjonelle forståelsen av qi gong er at bevegelsene skal styrke kroppens egne selvhelbredende egenskaper. Energibanene i kroppen skal bli stimulert slik at livsenergien (chi eller qi) kan strømme mer fritt. Dette skal igjen bidra til indre balanse og avspenning i kropp og sinn, og at indre organer og livsprosesser skal bli påvirket på en positiv måte.
     • Kilde: Wikipedia

     Artikkeltags