«En lett tilgjengelig, nydelig samling dikt som kretser rundt det å miste en nær venn», skriver Forlaget Oktober, som gir ut boka.

Men tilbake til den om litt.

Thomas Stene-Johansen (25) fikk rollen som Egon Olsen i Olsenbanden Jr.-filmen «Mestertyvens skatt» da han var 12 år gammel. Fire år senere fulgte han opp med en rolle i filmatiseringen av Lars Saabye Christensen-boken «Beatles».

Da han var 17 år droppet han ut av videregående for å bli den yngste studenten som noen gang hadde kommet inn på teaterlinja ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

I år hadde han en rolle i serien «Ida tar ansvar» som ble sendt på Viaplay.

Stene-Johansen bor nå i Oslo, hvor han til daglig jobber på Nieu Scene, ved siden av andre prosjekter.

Mister barndomsvennen

Nå debuterer han altså som forfatter.

– Dette er en historie om en ung mann som mister en barndomsvenn. Vi følger denne jeg-personen i perioden etter dødsfallet, i en ganske dyp, depressiv periode, forklarer Stene-Johansen til Fredriksstad Blad.

– Det er minnearbeid og erindringer om denne vennen, og deres oppvekst og ungdomstid sammen, med Fredrikstad som bakteppe.

En «Fredrikstad-leser» vil lett kunne kjenne seg igjen i steder og bynavn, tror han.

«husker at vi begynte med toppa lag

du ble spiss og jeg på høyre ving

fryktet og beryktet sa vi

duoen på østsida»

– Jeg håper noen av de samme stedsnavnene finnes i andre byer også. Men akkurat Heidis Frukt og tobakk kan man ikke ta feil av. Det er det vel bare Fredrikstad som har. Alle vi på Cicignon var på Heidis.

– Dikteri

Selve temaet og bokens handling er ikke selvopplevd, forteller han.

– Dette er bare dikteri. Av en eller annen grunn er det litt viktig for meg at man husker på at forfattere, billedkunstnere og skuespillere tross alt dikter og kommer på historier i hodet.

– Jeg tror at vi mennesker er født med en empati og kjærlighet for mennesker, som gjør at vi har veldig god evne til å leve oss inn i opplevelser som ikke er våre egne, hvis vi bare har nysgjerrighet nok.

Leker seg med språket

«Med stor og stum k» er et lyrisk verk med narrativ driv og raskt tempo, skrevet i et muntlig, rytmisk, stilsikkert og gripende språk, skriver Forlaget Oktober.

– Jeg er glad i dobbeltbetydningene og de rare vendingene i språket vårt. Jeg synes det har vært veldig frigjørende å leke seg med det. Språket har gitt meg veien videre i skrivingen.

– Og så er jeg veldig interessert i norsk hiphop, skyter han inn.

Boka lanseres 1. september.

– Forholder meg rolig

25-åringen tar imidlertid det hele med fatning.

– Jeg har fått høre av redaktøren min, som jeg stoler veldig på, at man må forholde seg avslappet. At det nesten blir som en antiklimatisk opplevelse. I og med at jeg er utdannet skuespiller og vant med premierer og fullt trøkk – sånn er det visst ikke i litteraturen.

– Så jeg forholder meg rolig, sier han og ler.

– Det må ha vært en spesiell følelse å se sin egen bok for første gang?

– Ja, det har vært tre store øyeblikk i dette eventyret.

– Det første var da jeg fikk telefonen fra forlaget der de sa at de ønsket å gi ut boka mi. Så var det å holde boka i hånda – det var bare glede. Nå er den ferdig og nå kan jeg faktisk ikke gjøre mer. Alt skjer jo på PC, men det å faktisk kunne bla i den er spesielt, fortsetter han.

– Og det siste store blir å se den i bokhylla på Ark og Norli. Det blir ekstremt, tror jeg!