Gå til sidens hovedinnhold

Teste- og puggeskole brenner ut elever

«Fjerne eksamen, fjerne fraværsgrensa, tilpasse skolen til hver enkelt elev, lista er lang.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gleder du deg til anmerkninger? Til endeløse sider skolearbeid? Til pugging til prøver? Det gjør ikke jeg. Greit da, jeg gleder meg til å se venner og å lære nye ting, men jeg gruer meg til anmerkning på anmerkning med teksten: «lekser ikke levert».

Antibiotika- og sovemedisinreseptene økte med hele 25 prosent da regjeringa innførte fraværsgrensa i 2016, det er bekymrende tall, og absolutt ikke noe man burde juble over. I tillegg koster det penger å være syk, det er helt sinnssykt spør du meg! Vi skal ha en motiverende skole hvor man ikke skal måtte ta sovemedisiner eller antibiotika. Derfor vil vi i SU fjerne fraværsgrensa, og gi mer tillit til elevene og lærerne.

Fem timer i en svett gymsal, også kalt eksamen, kan ødelegge fremtiden din. Eksamen er loddtrekning om fremtiden din, du blir satt i et lukket rom med 100 andre, nesten uten hjelpemidler. Jeg mener at skolens formål er å forberede unge mennesker på livet, man opplever nok sjeldent å bli plassert i et lukket rom uten hjelpemidler i arbeidslivet. At fem timer skriving skal telle like mye som et helt års arbeid, er grunnleggende urettferdig. Derfor mener vi i SU at eksamen burde erstattes med mappevurdering, som lar hele året telle!

40 prosent av elever på videregående sier i en undersøkelse at alt er et slit. 40 prosent! Det er kvalmende tall, og et tydelig bevis på at skolen er utdatert. Om jeg tenker på hva som får meg til å føle slit på skolen, er det uten tvil tester og lekser. Dagens regjering kjører på med en teste og pugge skole som brenner ut elev på elev. Vi må ha en skole som tilpasser seg hver enkelt elev, og en skole som engasjerer, ikke en som brenner ut elever.

Dette er bare noe av det vi må endre på. For det er et faktum at vi må endre skolen, fordi det er mye galt. Fjerne eksamen, fjerne fraværsgrensa, tilpasse skolen til hver enkelt elev, lista er lang. En bra skole er faktisk mulig, men da trenger vi en ny regjering!

Kommentarer til denne saken