Det skriver NRK.

– Mange vil hjem, fordi drømmen om kalifatet viste seg å være noe helt annet, sier PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland til NRK om Syria-krigerne som har forlatt Norge for å kjempe for IS.

Til NRK bekrefter PST at flere av fremmedkrigerne som har reist ønsker å komme tilbake til Norge, men at de blir nektet det av IS, som blant annet tar passene deres.

– Man har sett for seg et kalifat, den islamske staten, men det ble noe helt annet enn det man så for seg. Ved å slutte seg til en terrororganisasjon og involveres i grusomheter og terrorhandlinger som tortur og drap, kan man ende som desillusjonert og ønske at man ikke hadde tatt del i det, sier Bjørnland til NRK.

Rettssak mot terrortiltalt

På under fire år har omtrent 80 personer fra Norge har reist til Syria for å slutte seg til IS. Minst åtte av dem fra Fredrikstad.

Forrige uke startet rettssaken mot en 24 år gammel Fredrikstad-mann som er titalt for terrorhandlinger. Mannen ble pågrepet på sin bopel på Greåker, men har tidligere bodd i Lislebyveien i Fredrikstad. Kun dager før mannen møtte til første rettsdag, ble hans far, en 45 år gammel norsk-pakistaner, pågrepet av PST og siktet for terrorhandlinger.

45-åringen skal også ha oppholdt seg i Syria en periode i fjor høst.

– Mange angrer på valget

Ikhlaque Chan, ungdomsarbeider i Bærum kommune som også har flere Syria-farere, sier til NRK at flere pårørende til Syria-krigere har tatt kontakt med ham for hjelp til å få barna hjem til Norge. Han sier til NRK at mange angrer på valget de tok om å reise og kjempe for IS.

– Mange angrer på de valgene de tok. For noen går det på det ideologiske, det var ikke slik de trodde det skulle bli. Men det handler også om helse, tilgang på medisiner. Det handler også om utrygghet, som gjør at man blir sliten og ønsker seg hjem.

Det understrekes samtidig i saken at det også er en hard kjerne med norske fremmedkrigere som ikke ønsker seg hjem, og som er ideologisk overbeviste.