24 år gamle Ishaq Ahmed fra Fredrikstad er i Oslo tingrett dømt til åtte års fengsel for terrorplanlegging og støtte til de to terrororganisasjonene Den islamske stat (IS) og Jabhat al-Nusra i Syria.

Dommen på åtte års fengsel er i samsvar med påstanden aktor la ned i Oslo tingrett for to uker siden.

Ahmeds forsvarer, Thomas Randby, hadde så vidt fått snakket med sin klient etter at dommen ble kjent mandag ettermiddag.

– Min klient er skuffet. Han er uenig i dommen, sier Randby i en kommentar til Fredriksstad Blad.

Han vil i løpet av kort tid gå gjennom dommen sammen med sin klient for å vurdere en anke til lagmannsretten.

– Kan du si allerede nå at dere kommer til å anke dommen?

– Det er for tidlig å si noe om nå. Jeg og min klient skal sette oss ned for å gå gjennom dommen i løpet av kort tid. Da vil vi også vurdere en anke, sier Randby.

Stor vilje

Retten finner det bevist at Ishaq Ahmed var i Syria og kjempet for de to terrorlistede organisasjonene IS og Nusrafronten, samt at han var i ferd med å returnere fra Norge til Syria da han ble pågrepet før nyttår. Ifølge dommen skulle 24-åringen da slutte seg IS på nytt.

"Hans forsett om deltakelse i disse terrororganisasjonene og om inngåelse av terrorforbund med dem var derfor sterkt og vedvarende over tid", skriver tingrettsdommer Hans-Christian Ingebrigtsen i dommen.

Ishaq Ahmed, som er norsk statsborger, ble skutt i beinet da han var i Syria første gangen i 2013. Likevel var han bestemt på å reise tilbake etter et sykehusopphold og behandling i Norge.

Mannens "gjennomføringsvilje må karakteriseres som stor", fastslår retten, som konkluderer med at det ikke finnes formildende omstendigheter i saken.

– Humanitært arbeid

24-åringen nektet straffskyld da saken mot ham startet for tre uker siden, og hevder han var i Syria for å drive humanitært arbeid.

Forsvareren, advokat Thomas Randby, trakk på sin side paralleler til nordmenns deltakelse under borgerkrigen i Spania, under den finske vinterkrigen og til partisanenes kamp mot Tito i Jugoslavia.

– Alle disse krigene ble utkjempet med omfattende terror og massakrer på begge sider. Men de fleste mente at nordmennene som deltok, var frihetsforkjempere, sa Randby i sin prosedyre.

Les mer om saken:

Avviser bevisene mot terrortiltalt (24)

– Drev humanitær hjelp

Terrortiltalt 24-åring brast i gråt under rettssaken

Terrortiltale mot fremmedkriger fra Fredrikstad

Trolig IS-rettssak mot Fredrikstad-mann før sommeren