– Å, nei, å nei, det er vel ikke lurt. Det tenkte jeg da jeg ble oppmerksom på at kommunen hadde opprettet et kommersielt eiendomsselskap som de hadde døpt Isegran eiendom. Hva i all verden vil de signalisere med dette navnet?

Tenk om «dom gjør bort sig», tenk om det blir avslørt misligheter eller mislighold av et aller annet slag, tenk om de drar navnet Isegran ned i søla! Det hender jeg har omvisninger på Isegran, eller holder foredrag om øya. Da er det med stolthet jeg forteller at ingen andre steder i verden bærer dette navnet. Det er helt særegent for denne lille, praktfulle øya som er så full av interessante kulturminner.

Navnet er i seg selv et kulturminne som har sin opprinnelse i en gammel islandsk historiefortelling om hendelser i vårt område. Mange husker også navnet fra Anno-serien, og forbinder det med et interessant sted i Fredrikstad. Det er på mange vis blitt et «brand», eller varemerke for byen vår.

Det ligger allerede i kortene at når kommunen velger å etablere et kommersielt selskap, et aksjeselskap, da ligger det an til bråk. Og med den begredelige historien om det kommunale kommersielle energiselskapet, måtte det jo forventes at eiendomsselskapet ikke fikk leve et liv i avsondret ro.

Det gikk enda kortere tid en jeg fryktet før selskapets virksomhet kom i medienes lys. Vips kan det nå nasjonale nyheter, bli herostratisk berømt, og tilsmusse et vakkert og helt originalt navn. Navnet Isegran kan komme til å bli forbundet med negative samfunnstrender i stedet for å bli forbundet med den perlen Isegran-øya vitterlig er.

Nå gjelder det, kjære Fredrikstad kommune, å forvalte vårt pund: Skill børs og katedral. Søk om navneendring. Det er en ukomplisert affære. Skynd dere! Beskytt navnet Isegran, gjerne med lov! La det for fremtiden bare være forbundet med en by som virkelig er stolt av sine kulturminner.

Les også

Fredrikstad kommune gjør sitt eiendomsselskap til AS: Det er ingen overdrivelse å si at sporene fra FEAS skremmer

Les også

Skal Isegran eiendom bygge for kapitalen eller for folket?