Teksting mangler – vi må gjette hva som skal høres på tv'n

Mer av dette, ber Odd Løkkevik. Skjermbilde fra Dagsrevyen onsdag 4. november.

Mer av dette, ber Odd Løkkevik. Skjermbilde fra Dagsrevyen onsdag 4. november.

Av

«En oppfordring til ledelsen i NRK: Sett dere ned en kveld foran tv'n og se på noen av de ovennevnte programmer uten lyd og tekst!»

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Den 8. januar hadde Egil Bøckmann et innlegg i Fredriksstad Blad med overskriften «Blir sendingene fra Oslo og Viken relevant distrikts-TV?»

Jeg fulgte opp med et innlegg i lokalavisene med en etterlysning av teksting på NRK. Svar fra regionredaktør Jannicke Engan kom i Demokraten den 28. januar hvor i det var å lese: «NRK har som ambisjon å samle og engasjere alle i Norge, og det inkluderer selvsagt hørselshemmede. Vi ønsker å tekste alt vårt fjernsyn innhold, men av tekniske årsaker her vi per nå ikke kapasitet til å direkte tekste alle ti distriktssendingene.

Vi jobber med dette, og ser nå tekniske muligheter for å få til dette i fremtiden. Det er viktig at hørselshemmede også skal ha tilgang til lokale nyheter.»

Den 21. januar hadde jeg et innlegg både i Demokraten og Fredriksstad Blad hvor jeg som medlem av HLF kunne opplyse at det var nærmere en million hørselshemmede i Norge – og «Hvorfor blir ikke distriktssendingene tekstet?»

Da forholdene var like dårlige for oss hørselshemmede i slutten av september, sendte jeg et åpent brev, den 28. september, til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, med kopi til flere aviser. Utdrag av brevet var å lese i blant annet Fredriksstad Blad, Demokraten og Sarpsborg Arbeiderblad.

Svar fra tilgjengelighetssjef Siri Antonsen og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var å lese i Sarpsborg Arbeiderblad den 10. oktober og i Demokraten den 13. oktober.

Da ble det fremholdt « ... at hørselshemmede var en viktig gruppe. Vi prioriterer teksting høyt, og i dag tekster vi alt som ses i alle tv-programmer, både med utenlands og norsk tale. De ti distriktssendingene sendes samtidig og må dele på plassen i sendenettet.

Vi jobber med å finne tekniske løsninger for dette slik at disse også kan tekstes direkte når det sendes. Hvis en ikke får teksten, så anbefaler vi at man tar kontakt med NRKs publikumsservice. Vi hjelper dere så godt vi kan».

Beklager, men forholdene og hjelpen er for dårlig. Per dato kan en oppleve at Ole Torp med «Torp», Fredrik Solvang med «Debatten», «Lindmo», Gry Blakstad Almås med «Urix» og Kveldsnytt utenom Distriktsnyheter er utekstet. Dertil når programmene blir presentert tidligere på dagen er det også ofte uten tekst!

Vi må gjette hva som skal høres på tv'n.

Ja, vi vet at NRK1 har 777, NRK2 har 444 og NRK3/super har 333, men det hjelper IKKE. Dog det står: «Teksting for hørselshemmede gir deg all teksting».

Den 20. juli I 1969 var det månelanding og Neil Armstrong satte ned sin fot (51 år tilbake !).

En oppfordring til ledelsen i NRK: Sett dere ned en kveld foran tv'n og se på noen av de ovennevnte programmer uten lyd og tekst!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken