Appen heter rett og slett «Utmelding» og skal sørge for at du kan melde deg ut elektronisk - til en viss grad, skriver Moss Avis.

Du må nemlig frem med penn og papir. Appen instruerer deg i hvordan utmeldingen skal skrives på et ark. Deretter tar du et bilde av utmeldingen med mobilen, for så å sende den inn til Kirkerådet via appen.

LES OGSÅ: Har laget appen som hjelper deg å velge

– Løsningen er ikke ideell, men er samtidig den eneste elektroniske løsningen. Utmelding må skje på denne måten så lenge kirken ikke godtar elektroniske signaturer, sier skaperen av appen, Erling Løken Andersen.

Lagde nettside for utmelding

Andersen, som opprinnelig er fra Jeløy, lagde i fjor nettsiden utmelding.no som lot folk melde seg ut av kirken elektronisk.

Over 5.000 meldte seg ut på denne måten, men Kirkerådet aksepterte ikke utmeldingene. Årsaken var at de ikke ville godta elektroniske signaturer. De må ha et signert papir.

– De hevder de ikke kan lage en utmeldingsordning på nett fordi de ikke har ressurser. Men de mottar altså 4 milliarder årlig i støtte så dette handler om vilje, mener Andersen.

Andersens mål med appen er at Kirkerådet selv skal gjøre det mulig å melde seg ut elektronisk.

LES OGSÅ: Nå kan vi snart gjøre dette i bilen

Kan bli godtatt

Ifølge Kulturdepartementet, kan appen kan ende opp med å bli godtatt som gyldig utmelding.

– Departementet kan vurdere om nye tekniske løsninger er tilfredsstillende dersom de ansvarlige tar kontakt om dette, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Bjørgulv Vinje Burgundvaag til NRK.

Statssekretæren forteller videre at e-post-utmelding godtas etter dagens regler dersom det legges ved et scannet dokument med signatur og dato.

Det har ikke lykkes Moss Avis å få kontakt med Kirkerådet over telefon for å svare på Andersens konkrete kritikk, men i en uttalelse via e-post, virker det som at Kirkerådet vil anerkjenne utmeldinger via appen.

– Det er etter vår oppfatning ikke noen forskjell på om dokumentet er skannet eller fotografert, så lenge kvaliteten er god nok. Utmeldinger laget på den måten som er skissert i utmeldings-appen vil derfor kunne bli godkjent, står det i uttalelsen fra Ole Inge Bekkelund som er avdelingsdirektør for kirkeordning.

Bekkelund sier at de som forsøkte å melde seg ut via nettsiden i fjor, fikk hjelp til å melde seg ut på riktig måte.

– Alle fikk skriftlig henvendelse fra oss med veiledning om hvordan dette kan gjøres via skjema lett tilgjengelig på kirken.no. Der opplyser vi også om at skjemaet skal sendes direkte til kirken der man bor, og utmeldingen vil skje raskere enn om den sendes til oss sentralt.

Du kan ellers du melde deg ut på den ordinære måten ved å skrive ut et skjema fra kirken.no, fylle inn og signere, for så å sende det til ditt kirkekontor.