(Nettavisen) – Jeg tror at når noe sånt har skjedd, så har alle et behov for å samles om et eller annet håndfast. Og jeg tror de fleste har et behov for å uttrykke medfølelse. Men så er det vanskelig å vite hva man skal si og finne de rette ordene, så da er det enklere å dele et innlegg enn å sette seg ned og dele noe selv.

Det sier Frida Marie Grande (29) til Nettavisen. Hun står bak Instagramkontoen @fridategner, og opplevde lørdag at mennesker landet over republiserte et av innleggene hennes.

Etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag, som satte en stopper for årets Pride-markering, satte nemlig Grande seg ned og illustrerte et klart budskap: To hender med regnbuefarger på neglene, et tegn på at alle skal få elske alle.

– Jeg prøvde å lage noe som favner alle, forteller 29-åringen.

– Står sammen alle sammen

For Grande var det viktig å lage en illustrasjon som videreformidlet et klart budskap om både Pride og samhold.

– Jeg ville også at det ikke skulle bli en oss og dem-problematikk rundt det her, for det vet man kan oppstå så fort man kan høre om hvem gjerningspersonen er. Så det var viktig for meg at illustrasjonen hadde med det, at vi står sammen alle sammen – uavhengig av hvem vi er, sier hun.

Denne problematikken har hun også videreført i et nytt innlegg som tydeliggjør at skytingen ble utført av én mann:

På Instagrams historiefunksjon har Frida Marie Grande forklart at hun har fått meldinger fra iranere som er redde fordi mannen som gikk til angrep er fra Iran. Derfor ble det viktig for 29-åringen å formidle at det var én gjerningsmann.

– Den refleksen jeg får hver gang det har vært et liknende angrep, er at jeg blir veldig redd for at gjerningspersonen har en bakgrunn som blir blåst opp på en måte som gjør at litt for mange folk tenker at alle som har en tilknytning til det landet eller den religionen har noe med angrepet å gjøre. Jeg synes det er utrolig urettferdig og trist at det blir en konsekvens av noe som allerede er forferdelig, deler Grande.

Gode tilbakemeldinger

Nøyaktig hvor mange som republiserte Grandes første innlegg vet hun ikke, da Instagram ikke lenger lar brukere se dette. Men hun vet at det fikk over 470.000 eksponeringer.

Og dette er ikke første gang en av Grandes tegninger går landet rundt etter en tragisk hendelse. Det samme skjedde etter massedrapet i Kongsberg i oktober i fjor, som blant andre Laagendalsposten omtalte den gang. Overfor Nettavisen forteller Grande at tilbakemeldingene er positive.

– Tilbakemeldingene er forskjellige ut fra innleggene, men det er mange som sier de setter pris på det jeg gjør, sier hun.

– Det er ikke sånn at det jeg snakker om ikke finnes noe annet sted. Men jeg formidler det på en måte som treffer en spesiell målgruppe. Og der henger ofte større og offentlige virksomheter litt etter i kommunikasjonsformen. Jeg henter jo også informasjon fra ulike kilder, men sammenfatter det på en måte som oppfattes relevant for yngre, legger hun til.

Samler inn penger

Grandes Instagram-konto har vokst enormt siden hun startet den for litt over ett år siden. I skrivende stund har hun over 28.000 følgere på det som i utgangspunktet var en konto der hun delte tegninger av både venner og kjendiser.

– Det var ikke noe budskap rundt kontoen i starten, sier hun.

– Men jeg har vært sosiale medier-ansvarlig i Amnesty tidligere, og tenkte etter hvert at jeg burde bruke tegnekontoen til å formidle informasjon rundt saker jeg er opptatt av. Da begynte jeg å få en del følgere, legger hun til.

Den siste måneden har det dermed vært en del Pride-relaterte innlegg, men Grandes Pride-støtte stopper ikke der.

Hun har nå også satt opp en nettbutikk der hun selger gensere, t-skjorter og totebags med Pride-motiver, og forteller til Nettavisen at alle inntektene skal gå rett til Pride.