Vi kaller det teaterkafè fordi det blir anledning til å spise, drikke og kose seg mellom innslagene. Kl 16 inviteres det til omvisning på herregården ved en av museets guider. Kl 17 åpner den delen av programmet som innebærer billettkjøp. Det blir først et historisk kåseri av Ann-Jorid Pedersen, deretter servering av suppe med tilbehør, og mulighet for å kjøpe drikkevarer og en beinstrekk i den fine herregårdshagen. Høydepunktet blir en halvtimes utdrag fra den kritikerroste forestillingen om flyttingen av Sarpsborg og opprettelsen av Fredrikstad.

Medvirkende

Fiolonist og kapellmester Ole Hermann Huth står for det musikalske sammen med Fredrikstadsangeren Sunniva Berg. Ellers medvirker skuespiller Jon Arne Arnseth og Morten Milde, sistnevnte har også regien for forestillingen. Musikken er originalskrevet av Sarpsborgkomponisten Anniken Paulsen og manus er av dramatiker Erling Pedersen, som er bosatt i Larvik. Unni Mathisen er produksjonsleder for arrangementet.

Ann-Jorid Pedersen, tidligere turistsjef i Fredrikstad, er svært historieinteressert og en mye benyttet foredragsholder. Hun vil holde et lett og ledig kåseri om regionens mangfoldige og rike historie som en innledning til teaterkaféen.

Praktiske opplysninger

Mange kjenner herregården fra tidligere besøk, men teaterkafé er en nyhet på Elingård. Vi oppfordrer derfor både innbyggere og hytteboere å få med seg denne fine avslutningen på sommeren. Herregården ligger i Onsøy, ca 8 km fra Fredrikstad sentrum (Elingårdsveien 33). 

Arrangementet starter med gratis omvisning kl 1600, mens selve teaterkafeen varer fra kl 17-19. Til sistnevnte del selges det billetter på Fredrikstad kino eller i døra. Både servering, kåseri og forestilling skjer innendørs, men hagen vil være åpen for besøk.

 

Om forestillingen

Det historiske bakteppet for forestillingen «1567- en by blir to», er den nordiske sjuårskrigen. Sarpingene hadde det vanskelig. De måtte innkvartere tyske leiesoldater på vegne av kongen, de måtte kjempe mot svenskene, de måtte betale skatter til den danske tronen og ikke minst brannskatt til svenskekongen. Det var også blitt vanskeligere å tjene penger, næringslivet slet, blant annet i mangel på gode havneforhold. For å gjøre en lang historie kort; våren 1567 var Sarpsborg totalt nedbrent og innbyggerne må ha vært fortvilt. 

Forestillingen handler primært om hvordan enkeltmennesker ble berørt av flyttingen. Det er krig og kjærlighet, glede og sorg, humor, sødme og vemod i lett blanding. Forestillingen er altså mer skillingsvise enn historietime, og vi håper publikum setter pris på å få et utdrag ett år etter Fredrikstads byjubileum.