«Lille-Lene» jobbes frem i kirkerommet

Mye å jobbe med: Kari Jenseg og Thor Rummelhoff skal bruke tiden frem til 9. september godt.

Mye å jobbe med: Kari Jenseg og Thor Rummelhoff skal bruke tiden frem til 9. september godt. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Thor Rummelhoff (64) bruker Østre Fredrikstad kirke til å jobbe frem monologen til «Lille-Lene» i Kari Jensegs skikkelse. 40-åringen i rollen innrømmer at det er mye tekst.

DEL

Premièren er 9. september, og da er det fint å øve der det skal spilles. For Rummelhoff har nemlig ikke mindre enn tre urpremièrer over fire dager, fordelt på to spilledager. Og alle får sin plass under Ord i Grenseland.

På rekke og rad

«Jeg er Harold Pinter» starter med Caféteatret i Teglhuset onsdag 6. september, og lørdag 9. september er det to nye stykker, med start utenfor kirkedøra med «Til Frederik» før de som vil kan gå innenfor, og der få oppleve monologen «Lille-Lene».

Stykket om den frivillige kvinnen med alle sine problemer og tanker varer en knapp time. Og monolog betyr mye tekst.

– Se her, sier Jenseg og blar opp på en tilfeldig side i manus. – Han setter ikke et punktum eller et tegn. Men det betyr at han hører på meg og mine meninger. Så mine ideer og innspill lyttes til, og jeg kan forme dette mye selv. Men vi skal også få teksten til å passe inn i de 11 scenene, forklarer skuespilleren.

Thor Rummelhoff hadde nevnt det spesialbestilte stykket for Kari, og hun ba om å få prøvespille. Og siden hun er en kvinne med kjennskap til kirkerommet, samt at de har tangeringspunkt fra tidligere, så fikk hun rollen.

Leter etter lys i mørket: Det er en tung materie Kari Jenseg skal dukke ned i. «Lille-Lene» har ikke et enkelt liv.

Leter etter lys i mørket: Det er en tung materie Kari Jenseg skal dukke ned i. «Lille-Lene» har ikke et enkelt liv. Foto:

Tung materie

Bakteppet er kampen mellom prosten og kirketjeneren, og historien er ment fortalt med lenke til nådetematikken. «Lille-Lene» jobber som frivillig, men hun kommer til kirken med all sin ballast. Og den byr på mange lag og bilder. Du skal få være med på flere epoker i hennes liv.

– Det er en tung materie å krype ned i, innrømmer skuespilleren som er utdannet i New York.

– Menneskeskjebnen utfordres og berøres i løpet av den lille timen. og du vil få noen svar. Men hovedfiguren har det vondt, og hun finner trøst i kirketjenerens sønn Johannes som er psykisk utviklingshemmet. De kommer nær hverandre, forklarer Rummelhoff.

Han har regien, og Ida S. Frederiksen har vært dramaturg.

Henger sammen

Du kan altså få en start på lørdagen med møtet mellom danskekongene Christian III og Frederik II utenfor kirken. De krangler om hvem som har gjort mest og best, og mislykkes mest. Så lenken til byen og jubileet starter der, og vil du se mer, så er «Lille-Lene» hektet opp mot Luthers 500-årsjubileum. Og kong Christian III kjente Martin Luther King godt. Så det betyr at du kan få begge deler; historie og teater.

Artikkeltags