– Dette er helt suverent for integreringen og mangfoldet i Fredrikstad, smiler den tidligere FFK-yndlingen Tarik Elyounoussi fra sidelinjen, mens bror Mohamed varmer opp med lagkameratene for Marokko.

Sammen med ni andre lag deltar de rødkledde i «fotball-VM» i hallen, og selvsagt er Tarik på plass for å støtte når han nå er «hjemme» i Fredrikstad en stund.

– Det er et kjempearrangement, sier Japan-proffen – fortsatt litt ute av døgnrytme et par dager etter å ha kommet tilbake til Norge.

Selv har han seks ukers ferie nå – rundt ham i hallen knyttes lissene på fotballskoene.

Nerver

Det skal bare være sosialt og moro, likevel er det nerver ute og går hos flere – som for eksempel hos det ukrainske laget, som ikke hadde spilt sammen før denne turneringen.

– Hovedregelen her er at de som ikke spiller på et lag, kan være med, sier Haki Abdalgadir.

Han er litt rørt når han ser utover hallen og alle de engasjerte – både på og utenfor banen.

Det var han som hadde idéen til hele arrangementet, selv om han i intervjuet gjør sitt beste for å underspille egen rolle og løfte frem teamet som har jobbet for å få det til.

Tenkt i mange år

Og ideen fikk han for lenge siden, forteller Hakim, da han selv var ved Fredrikstad Internasjonale skole tilbake i 2012. Han så folk fra ulike nasjoner var delt i grupper.

– Jeg er veldig glad i fotball. Jeg tenkte på hvordan man kan få til å samle alle, forteller han og ser fornøyd utover kunstgressmatta hvor flere titalls barn og voksne er i sving.

Tiden gikk. I dag jobber han i avdeling Læring og Mestring i Fredrikstad kommune. Det var her han tok opp ideen på nytt, og programleder Anne Skauen plukket den opp med én gang og løftet saken videre.

Sammen er det mange om har jobbet hardt for å få til arrangementet.

Ved Fredrikstad Internasjonale skole har de brukt sitt nettverk i ulike miljøer for å få nok spillere til lagene. Og lørdag stilte altså åtte nasjoner, pluss to sammensatte lag med deltakere fra ulik bakgrunn.

– Fotball er det eneste språket her i dag, smiler Hakim.

Gulrot med kamper

Med det norske flagget på brystet stilte spillerne fra FFKs gatelag. Trener Lars Petter Hansen fortalte nylig i Fredriksstad Blad at det har vært en periode med stort frafall, og at pandemien nok har vært vanskelig for mange.

For laget har det vært en kjempe-gulrot med denne turneringen, og de kunne ha stilt med enda flere, forteller han.

Å spille kamper er viktig for å ha motivasjon til å følge opp treningen. Derfor vil de også planlegge jevnlige kamper gjennom vinteren.

– Det er stort å stille her med flagget på brystet, sier han, som 13. spiller i troppen denne lørdagen.

– Betyr veldig mye

– Det betyr veldig mye for oss å være med her, å vise frem og representere sitt land, sier Mohamed Ali (25) med eritreisk bakgrunn.

Selv la han opp som aktiv spiller for seks år siden, men har fortsatt å trene.

Han forteller at gjengen møtes for å trene sammen én gang i uken. Hver fredag samles de på Trosvik for å spille fotball.

– Vi gjør mye forskjellig sammen, ikke bare fotballen, forteller han, før han stolt entrer banen sammen med lagkompisene.

Fair play

Ordfører Siri Martinsen åpnet arrangementet, og viste til kontroversene rundt Qatar-VM som står for døren.

Det kan man se bort fra i Fredrikstads fotball-VM. Det handler om fotball, men også om samhold, mangfold og fair play, sa hun før hun ønsket alle spillerne lykke til.

Bredt samarbeid

Det er som nevnt mange krefter som står bak arrangementet, blant annet er Rolvsøy Idrettsforening teknisk arrangør. Trond «Kurte» Andreassen gledet seg som vanlig over å samle folk til idrettslig moro.

– Vi brukte vel ti sekunder på å si ja da vi fikk spørsmålet.

Spesielt moro var det å se elever han kjenner fra skolen hvor han også jobber, stille på lag sammen med pappa og onkel, smiler han.

Østfoldhallene sponser også arrangementet. Senterleder Anne Vik sa fornøyd at det er dette hallen bør være fylt med, og dette er noe de håper å få til flere ganger.