– Jeg vet at Atle ikke er rasist, men det han gjør her er 100 prosent rasistisk, sier komiker Johan Golden (48). Han er en nær venn og kollega av Atle Antonsen (53).

Det er rundt bordet under innspillingen av denne ukens sending av NRK-programmet «Nytt på nytt» at Golden tar bladet fra munnen for første gang om det kompisen hans er anmeldt for, skriver Nettavisen.

Tidligere denne uken ble det kjent at Antonsen er anmeldt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd overfor samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali (24).

Saken har skapt flere reaksjoner etter at 24-åringen delte hendelsesforløpet på Facebook tirsdag, og Atle Antonsen selv beklaget i et innlegg på samme plattform samme kveld.

– Har jeg gjort en dårlig jobb?

Flere har reagert med vantro over det Antonsen skal ha sagt til Ali, og hendelsen har allerede gitt konsekvenser. Onsdag ble det blant annet kjent at Antonsen uteblir fra radioprogrammet «Misjonen», som han har sammen med Johan Golden, og andre arbeidsgivere har uttalt at de tar avstand fra det Antonsen har gjort.

Torsdag kveld var det dermed ventet stor spenning på om Golden kom til å adressere kompisens handlinger under det populære TV-programmet «Nytt på nytt», som ukentlig tar for seg ukas viktigste hendelser på en humoristisk måte.

Nettavisen var på plass i salen og ble vitne til at komikeren, sammen med kollegaene Pernille Sørensen (45) og Bård Tufte Johansen (53), ikke sparte på noe i omtalen av hendelsen.

– Jeg begynner å lure, har jeg gjort en for dårlig jobb? Har jeg gjort en for dårlig jobb i å forklare hvorfor jeg er mørkere i huden enn det han er, hvorfor faren min har krusete hår og ikke orket å bo i Norge lenger? Altså, jeg er så god venn med Atle at jeg føler jeg har havnet i en Haddy Njie-situasjon. Noe gærent har jeg jo gjort, sier Golden og referer til situasjonen kona til Trond Giske sto i da mannen ble anklaget for Metoo.

Sparte ikke på noe: – Alle hjernecellene var av

Komikerne Pernille Sørensen og Bård Tufte Johansen sparte heller ikke på noe under innspillingen av TV-programmet. Vitsene om komikerkollegaen lå løst i munnen, men bak humoren lå det også alvor og sterke meninger om handlingen til Antonsen.

Ifølge Sørensen kunne hun ikke tro hva hun leste da hun leste innlegget til Ali tidligere denne uken.

– Atle har sagt selv at det hele var en spøk, men jeg tenker at: hvis det der var en vits, så må han ha funnet den i en vitsebok fra 1942. (...) Når man leste Facebook-posten til Sumaya Jirde Ali så var det som å lese en skrekkfilm. Man sitter å håper at det skal slutte, men det stopper ikke. Det var volumknappen på og alle hjernecellene av, sier Pernille fra NRK-studioet.

Bård Tufte Johansen spøkte på sin side om unnskyldningen til Antonsen, og antyder at unnskyldningen ikke er god nok:

– Det hjelper ikke å si at man ikke er rasist, hvis man sier noe rasistisk. Sånn er det bare. Hvis du stjeler et smykke, så hjelper det ikke å si at man ikke er en tyv bare fordi man egentlig ikke trenger det smykket.

Golden var enig:

– Nei, det hjelper jo ikke det. Det er en dårlig forklaring.

Atle Antonsen har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Verken Johan Golden, Pernille Sørensen eller Bård Tufte Johansen lot seg intervjue etter innspillingen av NRK-programmet.