Gå til sidens hovedinnhold

Talentene skaper teatermagi i Fredrikstad

Artikkelen er over 1 år gammel

Jørgen Søderberg Jansen forteller om en helg der unge teatertalenter kan slå ut i full blomst: Fredrikstad Barne- og Ungdomsteater er i semifinale i Norske Talenter på TV2 og det blir teaterfest med alle byens unge skuespillere.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

I høst har alle som ser på Norske Talenter på TV2 fått oppdage det vi i Fredrikstad har visst lenge: Byen vår har veldig mange og veldig flinke teatertalenter! Fredag kveld er Fredrikstad Barne- og Ungdomsteater (FBUT blant venner) klare for direktesendt semifinale, i morgen samles alle teatergruppene i Fredrikstad til velfortjent teaterfest.

FBUT har allerede imponert dommerne og tilskuerne i de første rundene med utdrag fra «Ronja Røverdatter» og «Olsenbanden jr. på sirkus». Hvis de går videre til finale i kveld, vil det være veldig godt taimet og tilrettelagt, som Egon Olsen ville sagt. Lørdag samles nemlig teatertalenter fra alle barne- og ungdomsteatrene i Fredrikstad til felles teaterfest der det hele startet: På Røde Mølle. For fjerde år på rad samles barn og ungdommer fra FBUT, Vindeleka, FredrikstadUngane og Kaos for å bli kjent på tvers av teatrene, og opptre for hverandre og sammen med hverandre. Kanskje blir det også en feiring av finaleplass i Norske Talenter?

Alle toppidrettsutøvere starter et sted. Det samme gjelder skuespillere.

Barneteater er absolutt verdt en feiring! Det er en viktig arena for utvikling og rekruttering. Her skapes fremtidens skuespillere – og fremtidens publikum. Noen går videre til roller på lokale eller nasjonale scener, og til filmer og TV-serier. Alle tar uansett med seg viktig lærdom videre i livet, ikke minst motet til å stå foran mennesker å fremføre noe. Det er nyttig både i skolen, i arbeidslivet og privat!

En søndag i slutten av oktober på Kulturhuset Blå Grotte: På Speilet i andre etasje spiller Vindelekas unge talenter «Shrek». I Blå Grotte spiller Riksteateret «Romeo & Julie». I rollen som Julie ser en fullsatt sal Hanna-Maria Grønneberg, som startet teaterkarrièren i Vindeleka. Kanskje er det en av skuespillerne som den dagen spilte «Shrek» vi ser i en hovedrolle på Blå Grotte om ti år?

Alle toppidrettsutøvere starter et sted. Det samme gjelder skuespillere. Mange av dem som driver med teater i Fredrikstad i dag startet selv i barne- og ungdomsteater, nå inspirerer de nye generasjoner. De siste årene har vi sett mange talenter fra Fredrikstad i kinofilmer, i MGP jr., i TV-serier, på nasjonale scener – og i Norske Talenter.

Suksessen FBUT har på TV2 i høst er ingen tilfeldighet, den er et resultat av alt det gode arbeidet som er gjort i byens barneteatre helt siden 80-tallet. Valget av festlokale på lørdag er heller ikke tilfeldig, Røde Mølle var stedet der både FBUT og Vindeleka hadde sin start, og fra desember flytter FredrikstadUngane inn på Røde Mølle og fører tradisjonen videre.

FBUT er byens eldste barne- og ungdomsteater, de startet allerede i 1987 på Røde Mølle. Senere flyttet FBUT til St. Croix-huset, hvor de har blitt siden. I 1994 fikk Røde Mølle et nytt barne- og ungdomsteater, Vindeleka, som senere flyttet til Speilet. Ut fra FBUT og Vindeleka sprang så FredrikstadUngane, som startet på Båthusteatret i 2008. Siden gikk turen til City Scene, og nå videre til Røde Mølle. Fredrikstads yngste barne- og ungdomsteater er Kaos Sang og Teater, som startet i 2015 (som en videreføring av Gressvik barne- og ungdomskor, så egentlig har de holdt på over 50 år) og har spilt på Speilet og på City Scene. På Hvaler har Brottungær holdt det gående med sommerteater i Brottet siden 2007.

Les også

Denne teatergjengen har fredag planer om å sjarmere dommerne i Norske Talenter

Til sammen nærmer de fem teatrene seg 100 oppsetninger gjennom 35 år! Hvor mange barn som har stått på scenen gjennom alle disse årene, og hvor mange som har sett oppsetningene har jeg ikke klart å finne ut, men hvis man for eksempel regner med 1.500 publikummere i snitt per oppsetning blir det 150.000 besøkende!

En rask opptelling viser at det er 14 oppsetninger i Fredrikstad i 2019 hvor barn og ungdom står på scenen: De fem teatergruppene har satt opp «Løven, heksa og klesskapet», «Ronja Røverdatter», «Fyret», «Robin Hood og Rødhettene» og «Shrek jr.». Talentene deres har også vært med i «My Fair Lady», «Hakkebakkeskogen», «Emil i Lønneberget», «Kong Neptun» og «Erling Johansen 100 år». Frem mot jul ser vi barn og ungdom i «3 nøtter til Askepott», «Piken med svovelstikkene», «NisseNatt» og «Natt i Nisseland». (Med forbehold om at jeg kan ha glemt en oppsetning eller to.)

Til sammen har ca. 200 barn og ungdommer stått på scenen, kanskje enda flere, og i tillegg har over 150 fått opptre gjennom teaterkursene til Sceneteppe og FredrikstadUnganes aspirant- og rekruttgrupper. Et sted mellom 15.000 og 20.000 besøkende vil ha sett de rundt 100 forestillingene innen året er omme.

En stor takk til alle som gjør dette mulig! Skuespillerne selv, regissørene, sponsorer, alle som stiller scenene sine til disposisjon, og ikke minst alle teaterforeldre, som gjør en fantastisk innsats for at barna skal få utfolde seg på scenen!

FBUT har sin egen sang, skrevet av Hans-Petter Thøgersen og Svein Gundersen, som heter «Teatermagi». Den har blitt et fast innslag på den årlige Teaterpikniken, som teatrene samarbeider om under Kulturnatt. Showet starter og avslutter med at scenen fylles til randen med teatertalenter som sammen synger:

Scenen er klar og lyset er tent.
Med kost og mask, står alle spent.
Når manuset er kasta, replikkene i land,
og tid for premiere, er drømmen blitt sann.
Kom og bli med! Kom og bli med!
Kjenn at du lever, kjenn at du er, med på lage teater-magi.

Lykke til i kveld FBUT, vi stemmer på dere! Sees på Teaterfest i morgen!

Les også

Bilder fra Fredriksstad Blads arkiv: Barnemusikal, kostymeprøve og kraftlinjedemonstrasjon

Kommentarer til denne saken