Gå til sidens hovedinnhold

Tage Pettersen skal gå i tre Pride-parader, ber flere bli med

Artikkelen er over 2 år gammel

– Andre gikk kanskje foran, men i dag bør vi andre også delta, skriver Tage Pettersen. I august kommer han til Fredrikstad for å få i Pride-paraden.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Våre kommuner skal være et godt sted å bo, leve og jobbe for alle – uavhengig av legning eller kjønnsidentitet. Da trenger vi av og til å markere dette ved spesielle anledninger. Nå i juni kan vi vise at støtter mangfoldet ved å flagge med regnbuefargene våre.

I år er det femti år siden den moderne rettighetskampen for et mangfold av legninger og en utvidet forståelse av kjønnsidentitet og -uttrykk startet. Den lange kampen for det mangfoldige samfunn vi i dag setter pris på, har vært en lang vei å gå, og vi er fortsatt ikke i mål.

Det er fremdeles slik at mange unge opplever det som utfordrende å stå frem til skolekamerater, idrettsvenner på laget og sine foreldre. Vi vet at det er mange som ikke tør å være seg selv og som trenger at vi ser dem. Vi må alltid stå opp for retten til å leve sitt eget liv. Friheten til å elske den man elsker må vi hegne om for alle.

Fortsatt er dessverre «homo» det mest brukte skjellsordet i skolegården og altfor mange opplever negativ sosial kontroll hjemme eller i menigheten.

De siste femti årene har vi her til lands gått fra å se på homofili som kriminelt, og en diagnose, til likekjønnet ekteskapslov og Pride-feiringer i alle landsdeler. Vi har gått fra en fortid vi ikke lenger er i stand til å forstå til en tid hvor vi vet at seksualitet og kjønn har komplekse nyanser.

Pride

  • Oslo Pride starter onsdag 19. juni og varer ut uken med den store paraden lørdag som høydepunkt.
  • Fredrikstad Pride har arrangementer gjennom en hel uke fra 19. til 25. august. Paraden med show går lørdag 24. august.

Fortsatt er dessverre «homo» det mest brukte skjellsordet i skolegården og altfor mange opplever negativ sosial kontroll hjemme eller i menigheten. Som politikere er det vår jobb å markere at vi ikke aksepterer at noen hindres fra å leve sine liv slik de selv er skapt og ønsker. Det er nettopp vår jobb å legge til rette for rammen for gode liv til innbyggerne våre. Det krever at vi er tydelige på at alle hører hjemme i det enkelte lokalsamfunn.

Selv vil jeg i år markere dette ved å gå under fanen til norsk idrett under Oslo Pride, jeg skal delta sammen med Høyre i Pride-togene på Voss og i Fredrikstad. Og det er plass til deg også, om du er homofil, lesbisk eller hetero – eller om du ikke hører hjemme i noen av disse «båsene».

Les også

Fembarnsmamma Hege (40) levde som heterofil til hun var 35. Nå er hun kamplysten.

Nå har vi femti år med kunnskap om hvordan det er å være et helt menneske fritt fra fordommer og andres forventninger. Andre gikk kanskje foran, men i dag bør vi andre også delta. Vi bør delta på vegne av alle dem som ikke har følt seg velkommen oppigjennom årene, og på vegne av dem som fortsatt i dag er usikker på om vi aksepterer dem.

I mange Østfold-kommuner har det gått lang tid med en kommunal flaggstang som aldri har vist seg i alle regnbuens farger. Samtidig har vi de siste årene sett at stadig flere kommuner heiser regnbueflagget med stolthet.

Nå er det på tide å flagge stolt også i de andre Østfold-kommunene for den lange kampen det har vært for at alle, uavhengig av seksuell legning eller kjønnsidentitet, kan kjenne at her føler de seg hjemme.

Les også

Fredrikstad Pride vil utvide festivalen – får trolig midler fra formannskapet

Les også

Pride-Lorang (24) får lokal fredspris

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.