– Ulovlig å hjelpe flyktninger over grensen

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Politiet i Østfold merker godt det økte trykket av flykninger som kommer over grensen til Norge. Nå minner politiet om at det ikke er lov å hjelpe flyktningene over grensen.

DEL

Torsdag ettermiddag ble fire asylsøkere fra Syria plukket opp på den gamle Svinesundbrua. De kom gående, og blir tatt hånd om og sjekket av politiet før PU overtar. Operasjonsleder Paul Horne i Østfold politidistrikt har ikke noen oversikt over antall personer som har krysset grensen til fots, men han legger ikke skjul på at politiet merker økningen i flyktningestrømmen.

- Det er noe som tar opp kapasitet, og går ut over andre oppgaver, sier han til Moss Avis.

Menneskesmugling

Politiet i Østfold går nå ut med en anmodning om ikke å ta med seg flyktninger over grensa. De siste dagene har det vært flere eksempler på at slektninger og andre frakter personer som har planer om å søke asyl inn i Norge. Dette gjelder selv om flyktningene melder seg hos politiet for registrering og videre behandling.

- Å frakte mennesker over grensen uten gyldige reisedokumenter regnes derfor som menneskesmugling. Dermed blir saken anmeldt og må etterforskes som en straffbar handling. De personer som har til hensikt å søke asyl, blir da vitner i saken og utsettes for etterforskning. Dette kan forsinke den videre asylprosessen og gi flyktningene ytterligere belastninger, når de først ønsker en trygg behandling, sier politiadvokat John Ø. Skarpeid i Østfold politidistrikt i en pressemelding.

Profitt

Til Moss Avis sier han at det har vært 35 slike saker i Norge frem til september, hvorav 21 har vært i Østfold.

- Flesteparten av asylsøkerne kommer med offentlig kommunikasjon. Men det er en del som blir kjørt inn med bil. Da må vi etterforske om det er profesjonelle smuglere som står bak, sier han.

I de fleste av sakene er det imidlertid slektninger eller andre som har hjulpet personene inn i landet.

Han ser ikke bort fra at det er mange som kommer over grensen uten at de blir stanset.

- Det er en fri grense, og vi gjennomfører stikkprøvekontroller. Ofte er det Tollvesenet som gir beskjed, sier han.

Hovedmålet er å ta menneskesmuglere som er ute etter profitt.

- Politiet kan ikke vite dette når en bil blir stoppet ved grensen. Derfor vil disse automatisk bli etterforsket. Politiet skjønner at mange ønsker å hjelpe i den tragiske situasjonen, men politiet ber om at man ikke setter seg i bilen for å hjelpe noen over grensen, sier politiadvokat John Ø. Skarpeid i Østfold politidistrikt, sier Skarpeid i pressemeldingen.

Hvis man treffer på folk på svensk side av grensen som ber om hjelp til å komme inn i Norge, mener han at man heller bør melde fra til politiet i Sverige, etter som de allerede er i et trygt land.

Artikkeltags