Hun overtar roret etter Siv Jensen, som har ledet partiet i 15 år.

44-åringen fra Ørskog på Sunnmøre er dermed den andre kvinnen i rekken som blir leder i Fremskrittspartiet, som for øvrig har flest menn både blant velgere og politikere.

Frittalende

Listhaug har vært første nestleder i Frp siden 2019 og har en lang politisk karriere bak seg, med i alt fem ulike ministerposter i de sju årene Frp satt i regjering. Da partiet gikk ut av regjeringen i januar i fjor, gikk hun tilbake til Stortinget.

Listhaug har blant annet markert seg som en ivrig kriger mot innvandring og for ikke å være redd for å ta i bruk kraftuttrykk som «imamsleiking» og «hylekor» i den offentlige debatten.

I 2018 måtte hun gå av som justisminister og komme med en beklagelse fra Stortingets talerstol etter et Facebook-innlegg der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Rendyrke Frp-profilen

I et intervju med NTB før helgen lovet hun å ikke bli mindre frittalende framover. Derimot vil hun rendyrke Frps profil og skjerpe politikken betydelig på flere områder.

På søndag vil landsmøtet etter alle solemerker blant annet vedta en ny og langt strengere asylpolitikk.

Opptakten til landsmøtet har imidlertid vært lite lystig for Listhaug: Uro i partiet og beskyldninger om lav takhøyde, lokale utmeldinger og svake meningsmålinger er blant tingene hun må håndtere framover.

Ifølge målingene ligger Frp an til å gjøre sitt dårligste valg siden 1993 i høstens stortingsvalg.

(©NTB)