På en regnfull lørdag ettermiddag var Frp det mest synlige partiet der de hadde stand på Fisketorget.

De siste meningsmålingene har gått gradvis bedre for partiet i Østfold. Får Frp to mandater fra Østfold, vil Fredrikstad-mannen Bjørnar Laabak få fast plass på tinget.

På Amedias siste måling manglet Laabak 6.000 stemmer for å få mandatet. Og i Fredrikstad lørdag hadde både førstekandidat i Østfold, Erlend Wiborg, og partileder Sylvi Listhaug tatt turen.

– Hvorfor er du her i Fredrikstad så tett inn mot valget?

– Nå må vi bare stå på for å få inn to mandater, det vil si også Bjørnar inn på tinget. Vi må mobilisere, og jeg tror mange ser hvor viktig Fremskrittspartiet er, ikke minst i å være en fornuftig røst i klimapolitikken der de andre partiene nå tar helt av, sier Listhaug, som skulle videre til Sarpsborg etter de drøye 45 minuttene i Fredrikstad.

– Er det Østfold dere ser på det som størst sannsynlig at dere klarer å vippe det opp et mandat i innspurten?

– Det er mange plasser nå hvor vi har mulighet til det. Nå er det bare å stå på, men Østfold er definitivt et av stedene vi nå har muligheten.

– Fullstendig hodeløst

I klimasaken trekker Wiborg frem at flere partier på grunn av klimaet og miljøet ikke vil ha flyplass i Moss.

– Det er det valget står mellom nå, sier Wiborg.

– Når man trenger å fly, må man få lov til det. Jeg synes det ville vært urettferdig om det blir så dyrt at det er forbeholdt de rike i Norge. Jeg vil at vanlige familier skal ha råd til å ta med seg familien til Syden hvis de vil det. Da er konkurranse veldig viktig, sier Listhaug.

– Å tro at flyreisene til nordmenn er hovedproblemet i verden når det gjelder utslipp av CO₂ er fullstendig hodeløst.

– Så det er bedre med ingen tiltak enn små tiltak?

– Det er ikke noe mer miljøvennlig om østfoldinger skulle måtte kjøre bil halvannen til to timer inn til Gardermoen for så å fly tilbake over Østfold. Moss lufthavn Rygge er en av de mest miljøvennlige flyplassene. Så dette er bare symbolpolitikk, og det er vi imot, sier Wiborg.

– Symbolpolitikken i Norge handler om utslippene her i landet. Vi tar grep her som i praksis kan bety høyere utslipp ute, men som pynter på resultatet i Norge. Sånn må vi ikke holde på, sier Listhaug.

Har både tro og håp

Laabak selv var optimistisk med tanke på å få fast plass på Stortinget selv da Amedia-målingen i midten av august tydet på at han var et godt stykke unna.

Med meningsmålingene som peker i riktig retning har han ikke noe mindre tro på det nå.

– Vi har sagt – helt siden dere i Amedia hadde dårlige målinger på oss tidligere i sommer – at vi i 2017 gikk opp seks prosentpoeng fra juni/juli og frem til resultatet forelå. Jeg tror og håper at mandag kveld og natt til tirsdag er jeg inne som fast representant. Men det er velgerne som bestemmer, påpeker Laabak.

Svaret får vi først når stemmene er talt opp etter valget mandag.