Sykehusstreiken stanset med tvungen lønnsnemnd - de ansatte kaller det tragisk

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Regjeringen avblåste søndag sykehusstreiken med tvungen lønnsnemnd på grunn av fare for liv og helse. Arbeidstakerne er svært skuffet.

DEL

– Det er tragisk, sier Tone Lie Nilsen, streikeleder i Delta for de streikende ved Sykehuset Østfold, om at regjeringen søndag grep inn i konflikten som har vart siden slutten av mai.

– Arbeidsgiver burde ha søkt om dispensasjon for å ta ut noen av de ansatte fra streiken, slik at det ikke hadde vært fare for liv og helse. Streik er et lovlig virkemiddel i arbeidslivet. Vi forventer at arbeidsgiver følger spillereglene, men de opptrer på en skammelig måte som er uverdig i 2019.

– Hadde ikke noe valg

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) innkalte partene i arbeidskonflikten i sykehussektoren til et møte klokken 16 søndag.

Der informerte hun om at det ble tvungen lønnsnemnd. Begrunnelsen er at den varslede opptrappingen av sykehusstreiken ifølge en rapport fra Helsetilsynet ville føre til fare for liv og helse.

– Jeg misliker det veldig sterkt, men jeg har ikke noe annet valg enn å avblåse streiken på grunn av fare for liv og helse, særlig for kreftpasientene i Østfold, sier statsråden til NTB.

– Når Helsetilsynet melder dette, må det gripes inn. Jeg innkalte partene til et møte nå og redegjorde for rapporten og hørte om det var en annen mulighet for å løse dette. Når de sa det ikke var det, måtte det bli tvungen lønnsnemnd.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) så søndag ikke noe annet valg enn å stanse sykehusstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) så søndag ikke noe annet valg enn å stanse sykehusstreiken med tvungen lønnsnemnd. Foto:

– Et politisk spill

Sykehusstreiken startet 29. mai og ble først trappet opp 11. juni. Seks helseforetak ble rammet, deriblant Sykehuset Østfold.

De ansatte streiket for at pensjon skal beregnes fra første krone.

I dag må de som jobber innenfor de såkalte Spekter-områdene, jobbe minst 20 prosent før det beregnes pensjon. Det betyr at tilkallingsvikarer eller for eksempel typisk kvinner som jobber deltid i små stillinger, ikke får tjenestepensjon.

– Vi forventet at vi skulle bli hørt. Vi betaler skatt når vi jobber, så hvorfor skal man ikke få pensjon? Det burde være en selvfølgelighet, sier Deltas Tone Lie Nilsen til Fredriksstad Blad.

– Dette minner om et politisk spill.

Det er ifølge Lie Nilsen 161 ansatte ved Sykehuset Østfold som har under 20 prosent stilling, og som dermed ikke får pensjon fra første krone.

I tillegg kommer de som går på såkalte 0-kontrakter. De har et ansettelsesforhold på sykehuset, men ikke en fast stillingsprosent.

– Resultatet av streiken er kjempeskuffende, fastslår Lie Nilsen.

Skuffelse over streikestopp

Leder av Fagforbundet, Mette Nord, mener regjeringen med å avblåse streiken undergraver streikeretten.

– Vi er overrasket, skuffa og sinte over at regjeringa stopper sykehusstreiken med tvungen lønnsnemnd. Det er sterkt provoserende at høyreregjeringa griper inn i streikeretten og hindrer en kamp vi fører for noen av dem med de dårligste vilkårene i norsk arbeidsliv, sier hun.

Leder av YS Spekter og forbundsleder i Delta, Lizzie Ruud Thorkildsen, mener streiken har vært forsvarlig og at de streikende forbundene har tatt nødvendig hensyn til liv og helse.

Kalnes rammet av streik: – En streik med så mange vil merkes

– Vi tar dette til etterretning som en seriøs part i arbeidslivet, men vi er veldig skuffet over at det skjer. Det er fordi vi kjemper en viktig sak. Pensjon fra første krone burde være en selvfølge for alle, sier hun til NTB.

Ruud Thorkildsen understreker at de vil fortsette kampen for pensjon fra første kroner selv om streiken er over.

– Måtte gripes inn

Hauglie avviser overfor NTB anklagene fra arbeidertakersiden.

Kalnes-ansatte om streiken: – Streikeviljen er stor

– Det overrasker meg veldig. De vet veldig godt at når Helsetilsynet mener at det er fare for liv og helse, så har ikke Stortinget og regjeringen noen annen mulighet enn å ta det til etterretning, sier Hauglie.

Fagforeningene har tidligere uttalt at de har vært forsiktige med å ta ut for mange i streik for å unngå at de blir rammet av tvungen lønnsnemnd, som skjer om streiken truer liv og helse.

Spekter fornøyd

Arbeidsgiverforeningen Spekter på den andre siden, sier de nå er klare for å legge streiken bak seg.

– Vi tar regjeringens avgjørelse om tvungen lønnsnemnd til etterretning. Det er bra at streiken LO/YS iverksatte er over, slik at driften i sykehusene kan gjenopptas og tilbudet til pasientene normaliseres, sier direktør Anne-Kari Bratten.

De sykehusansatte varslet en ytterligere opptrapping av streiken mandag. YS Spekter sa de ville ta ut nye 56 Delta-medlemmer, mens LO ville trappe opp streiken med i alt 87 medlemmer.

Totalt ville 810 sykehusansatte ha vært i streik fra mandag, dersom regjeringen ikke hadde satt en stopper.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken