Barnesykepleier med en bønn til alle spedbarnsforeldre

BARNESYKEPLEIER: Cathrine Iversen er barnesykepleier i Sykehuset Østfold. Nå ber hun alle foreldre til spedbarn holde seg unna store folkemengder.

BARNESYKEPLEIER: Cathrine Iversen er barnesykepleier i Sykehuset Østfold. Nå ber hun alle foreldre til spedbarn holde seg unna store folkemengder. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Forkjølelsesvirus herjer i befolkningen. Barnesykepleier Cathrine Iversen ved Sykehuset Østfold ber foreldrene beskytte sine barn og unngå store folkemengder.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) Vinteren er høysesong for virussykdommer som forkjølelse. Og denne vinteren har mange blitt syke.

– Hver dag ser jeg hvor syke de aller minste barna blir av en forkjølelse, som vi voksne og litt eldre barn ikke får så store plager av. Men for spedbarn, og spesielt de yngste opp til tre måneder, men også for barn opptil et halvt år, kan få store besvær. Disse barna er veldig skjøre, og for noen ender det også med sykehusinnleggelse i flere dager. Det er vondt å se hvor syke de små barna har det.

Iversen er utdannet barnesykepleier, og hun har jobbet i 23 år ved barne- og ungdomsklinikken i Sykehuset Østfold.

– Unngå kjøpesenter og kafeer!

Hun blir betenkt når hun ser at spedbarn tas med ut i store folkemengder, og blir utsatt for smittefare.

– Når det er så mye sykdom blant befolkningen, bør plasser med mange folk unngås hvis man har med seg spedbarn. Da tenker jeg på kjøpesenter, kafeer og butikker. At barna får frisk luft er vel og bra, så å gå en tur i barnevogna er fint å gjøre også om vinteren. Men unngå de store menneskemengdene, oppfordrer Iversen.

Syke av RS-virus

Spedbarn kan blant annet bli veldig syke av RS-virus, som er en hyppig årsak til nedre luftveisinfeksjoner, men som gir større barn og voksne helt vanlige forkjølelsessymptomer.

Ifølge Folkehelseinstituttet er symptomer på øvre luftveisinfeksjoner hoste, feber, slapphet og utmattelse og problemer med å hoste opp slim. Det er vanskelig å skille sykdommen fra astmaanfall. Ørebetennelser forekommer hos cirka 20 prosent. Barn med underliggende sykdom har økt fare for alvorlig infeksjon.

Kjenner ikke til risikoen

Den verste forkjølelsestiden starter som regel ved juletider og varer til utpå vårparten.

– Spedbarn kan selvfølgelig bli smittet av søsken og foreldre også, og det er vanskeligere å unngå. Men det er viktig å beskytte barna mest mulig, mener Iversen.

Hun har lagt ut oppfordringen på sin egen Facebook-side, og mange har delt innlegget.

– Dette handler nok først og fremst om uvitenhet hos foreldrene og at de ikke kjenner til risikoen for hvor syke barna kan bli. Jeg opplever at foreldrene ønsker informasjon om dette, derfor er det viktig å gå ut med en slik oppfordring, mener Iversen.

Artikkeltags