Svenskene vil ha tilbake helsearbeidere fra Kalnes

Hele 300 svensker jobber på Kalnes. Nå gjør nabolandet et forsøk på lokke dem hjem igjen.

Hele 300 svensker jobber på Kalnes. Nå gjør nabolandet et forsøk på lokke dem hjem igjen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mangelen på arbeidskraft gjør at svenskene henvender seg til Norge for å få hjem helsearbeidere.

DEL

Den store personalmangelen på sykehus i Västra Götaland gjør at svenskene nå tenker nytt for å rekruttere arbeidskraft. Nå vender man seg nemlig mot de svenske helsearbeiderne i Norge i et forsøk på å lokke dem hjem igjen.

Det er Strömstads Tidning som skriver at helseregionen i Västra Götaland har akutt mangel på arbeidskraft. I en rekrutteringsannonse, som er sendt ut på både norske og svenske nettsider, forsøker de nå å lokke svenskene hjem igjen.

– Flere kommer hjem

– I første omgang er det svensker som har jobbet i Norge og som vil komme tilbake vi tenker på. Det er et kjent faktum at mange svensker, blant annet helsearbeidere, har begynt å jobbe i Norge. Men i de siste har det ikke vært så mye, og nå ser vi at personalet begynner å komme tilbake til oss, sier kommunikasjonssjef i helseregionen i Västra Götaland, Niklas Claesson.

Han tror det er flere årsaker til at svenskene begynner å komme tilbake.

– For det første er ikke valutaforskjellen i nærheten av like gunstig som den var tidligere. Det nye sykehuset i Østfold lokket mange svensker for et drøyt år siden, men av ulike årsaker er det ikke alle som har anledning til å bli værende, sier han til avisen.

300 svensker på Kalnes

Totalt jobber det cirka 12.000 svenske sykepleiere i det norske helsevesenet. I underkant av 300 jobber på det nye sykehuset på Kalnes. Det er ti prosent av de ansatte ved sykehuset. Det er bedre arbeidsvilkår og høyere lønn som vanligvis har fristet svenskene til å komme over grensa.

Ifølge Claesson skal svenskene nå gjøre et forsøk på å forbedre mulighetene for kompetanseutvikling og arbeidsvilkår ved sykehusene i Västra Götaland.

For på lønn har fortsatt ikke svenskene mulighet til å konkurrere med Norge på lønn.

– Lønnsnivået i Norge er fortsatt mye høyere enn i Sverige, men på grunn av valutaen så har tross alt forskjellen blitt mindre den siste tiden. Men når vi spør om årsaken til at våre ansatte slutter, så er det som regel ikke lønnen som er avgjørende. Det er heller mulighetene til kompetanseutvikling og en endring av arbeidsbelastningen som er avgjørende, sier han.

Artikkeltags