15.mars melder nyhetene at Norge har hatt en merinntekt på 6 milliarder på at grensen er stengt. Polet har merket en markant oppgang ved at vi handler vin her hjemme til «blodpriser». En treliters kartong av et kjent merke koster 470 i Norge mot 260 i Sverige. En halvliters boks øl som kan handles i Sverige for 13 kroner koster her fra 25 til 33 kroner.

Ja da, vi har råd til det og vi lever ikke bare av drikkevarer, men forholdet er nesten like ille med andre varer bortsett fra noen typer grønnsaker. Skrekkeksempler er salt pølse hvor en pakke for «før korona» kostet 28 kroner, men som nå koster over 40 kroner. Når så Kiwi og Rema kontinuerlig kjører kampanjer om; «Vi gjør Norge billigere», er det til å få fnatt av når vi hører hva Reitan og sjefen i Norgesgruppen tjener.

For meg er det merkelig at myndighetene ikke kan regne. Når koronaen er, over tjener vi vel ikke fortsatt seks milliarder hvis handelslekkasjen er 20 milliarder. Litt mer «edruelig» avgiftspolitikk og handelslekkasjen kunne blitt halvert! Slik situasjonen er nå, gavner det bøndene, men de bør vel også tilpasse seg EU-prisnivå. Det måtte vi som konsulenter gjøre da vi jobbet mot Sverige og EU. Problemet her hjemme er vel imidlertid verken bønder eller fiskere, men de store grossistene og butikk-kjedene. Når fiskeren får 18 kroner per kilo og butikkprisen er 115, må noe være feil.

Nå forsvinner bompengene på Svinesund, så jeg ser frem til handletur til Sverige. Ikke bare øl og vin står på listen, men like mye mangfoldet av oster og spekemat hvor tilbudet av høykvalitets hele spekepølser er stort. Verken det eller små agurker fra Tyrkia finnes her hjemme hvor Orkla, Gilde, Tine og Nora nærmest har monopol. Hvis verken myndighetene eller kjedene forstår at man nå har et «tidsvindu» til å justere prisene,. vil man få et sjokk når grensen åpner. Det vil bli kø fra Sarpsborg til Svinesund.