Svenske pendler og andre dilemma for kriseledelsen i Fredrikstad

Lino Lubiana stiller spørsmål og avslutter med å takke kommunelegen og kommunens kriseledelse ved kommunedirektøren for kontinuerlige hardt og seriøst arbeid de siste dagene!

Lino Lubiana stiller spørsmål og avslutter med å takke kommunelegen og kommunens kriseledelse ved kommunedirektøren for kontinuerlige hardt og seriøst arbeid de siste dagene! Foto:

Av

Som medlem av det rådgivende kommunens beredskapsråd tar Lino Lubiana frem to konkrete eksempler der gjeldende korona-retningslinjer ikke gir klart svar.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En takk til kommunens kriseledelse ledet av kommunedirektøren, for lange arbeidsdager og en god jobb! Det er utrolig mange spørsmål å forholde seg til siden vi nå har beveget oss fra status «fredelig hverdag» til «krise». Regjeringen tar stadig nye beslutninger om regler for karantene og isolasjon.

Som en av to politikere i Kommunens beredskapsråd - et råd som har et strategisk og planmessig ansvar for å påse at kommunen har nødvendige kriseplaner - så prøver jeg å få øye på problemstillinger vi trenger å bevisstgjøre oss på. To dagsaktuelle dilemma vi etter min mening idag må løse og som har fotavtrykk hos oss er:

En av våre sykepleiere har en ektefelle eksponert for korona i utlandet. Denne er syk hjemme, men testes ikke, for vedkommende er ikke i testgruppene helsepersonell eller alvorlig syk - og får ikke en diagnose. Skal sykepleieren da gå på jobb på et av våre sykehjem eller ikke - siden det er en ektefelle hjemme med mulig koronasmitte?

Koronasmitte er mulig, men ikke testet og ikke bekreftet hos ektefellen. Sykepleieren er ikke syk og sykepleieren må på jobb.

Sykepleiere pendlende fra Sverige har etter gårsdagens regler rett til daglig å pendle fra Sverige, som følger en annen koronastrategi enn vi har i Norge. Sverige følger «flokkimmunitets-strategien» mens Norge følger «demp den eksponentielle vekst-strategien» for å unngå en rask dramatisk syketopp som i Italia. Det betyr at man i Sverige ikke stenger skoler, barnehager og i liten grad gjennomfører tester. Hovedfokuset er knyttet til å holde risikogruppen skjermet - inntil øvrig robust befolkning er smittet og immune (ca. 60 prosent) og pandemien brenner ut. Snufsete og hostende pendlere fra Sverige er ikke i karantene, men går på jobb.

Følgen kan være at vi bør ha en regel om at 1) pendlende fra Sverige og 2) helsepersonell med ikke-testede syke familiemedlemmer hjemme, ikke bør jobbe med risikogrupper i Norge.

De bør få andre arbeidsoppgaver enn å være tett på syke gamle mm! Men, som helsepersonell og med kunnskap også om smittevern, er de uansett svært viktige for oss! Og takk til kommunelegen og kommunens kriseledelse ved kommunedirektøren for kontinuerlige hardt og seriøst arbeid de siste dagene!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken