Gå til sidens hovedinnhold

Svein Roald Hansen: Valget står om verdier

Artikkelen er over 1 år gammel

– Dessverre gir høyreregjeringen kommunene for trange økonomiske rammer til at lokalpolitikere med ambisjoner kan få gjort alt de ønsker, skriver stortingsrepresentanten fra Ap.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvem som skal styre våre kommuner og i fylkeskommunene, vil avgjøre hva slags fellesskap vi utvikler i by og grend. Husk at et kommunestyre hvor Arbeiderpartiet kan være i førersete, er det som står mellom folk og regjeringens høyrepolitikk.

Skal eldreomsorgen bygges i kommunal regi eller skal den konkurranseutsettes? Skal kommunen fortsette å lyse ut små stillinger eller utvikle en heltidskultur? Skal vi gi skolebarna mat på skolen, eller fortsette å se at for mange kommer på skolen uten matpakke? Skal vi ta klimatruslene på alvor også lokalt, eller stole på klimafornekterne og la det stå til? Det er slike nære ting lokalvalget handler om.

Dessverre gir høyreregjeringen kommunene for trange økonomiske rammer til at lokalpolitikere med ambisjoner kan få gjort alt de ønsker. Det er rett som regjeringen sier at kommunene aldri har fått mer penger. Men det kan enhver regjering si, kommunene får litt mer i år enn de hadde fjor. Men mesteparten av økningen de har fått fra år til år under denne regjeringen, dekker så vidt de økte utgiftene. Til flere eldre som trenger omsorg, til flere barn i skolen osv. Derfor har Arbeiderpartiet i sine budsjettforslag gitt kommunene flere milliarder mer.

Det ville gitt plass i budsjettene for skolemat, gratis SFO for 1.-klassingene, økt kapasitet og kvalitet i eldreomsorgen, mer til klimatiltak lokalt. Vi får ikke gjort noe med hvem som styrerlandet før høsten 2021. Men i mellomtiden må vi sørge for at politikken i kommunen og fylkeskommunene preges av sosialdemokratiske politikere og sosialdemokratiske verdier.

Derfor er valget 9. september så viktig.

Kommentarer til denne saken