Veteranene mimrer gjerne om cupbomben i 1974

GLEDER SEG: Svein Johannessen (til venstre) og Kjell Andreassen oppfordrer byen fotballpublikum til å støtte opp om Kråkerøy når de onsdag møter Vålerenga på Fredrikstad Stadion. Foto: Geir A. Carlsson

GLEDER SEG: Svein Johannessen (til venstre) og Kjell Andreassen oppfordrer byen fotballpublikum til å støtte opp om Kråkerøy når de onsdag møter Vålerenga på Fredrikstad Stadion. Foto: Geir A. Carlsson

Artikkelen er over 1 år gammel

Kråkerøy forbereder seg til en ny cupskrell mot Vålerenga. Fra en benk med utsikt til der det skjedde for 43 år siden, mimrer gjerne Kjell Andreassen (77) og Svein Johannessen (72) seg tilbake i tid.

DEL

– Det er egentlig utrolig å tenke på at det er 43 år siden. Er du ikke enig, Kjell? spør Svein Johannessen som var fotballformann på den tiden.

FBTV sender cupkampen direkte onsdag klokken 18.00

Kjell Andreassen nikker på hodet. Da han som spillende trener i 1974 ledet Kråkerøy til en uventet 2–0 triumf over Vålerenga, så fikk det selv rikspressen til å bruke ekstra trykksverte.

– Vi var vel ikke akkurat å regne som favoritter. Tross alt spilte vi i 4. divisjon. Men vi hadde et godt lag, og ikke minst et spesielt samhold. Det var en morsom tid, hvor vi spilte for hverandre, forteller Kjell Andreassen.

Kom i Mercedes med dame

Guttene fra Oslo øst tok den gang reisen til Blomsterøya som en kosetur.

– De hadde mange kjente spillere også da. Ikke minst Trond Hoftvedt som ankom ganske sent i en Mercedes og det med en flott dame ved sin siden. – Er det her det er Kråkerøydagene? spurte Hoftvedt når han fikk se at hele lokalsamfunnet hadde tatt plass i skråningen for å få med seg begivenheten.

Feiret på Kalmarin

Veteranene forteller og ler av hvordan dagen den 24. mai i 1974 endte. Det ble avansement til 3. runde, men hvor ble seieren feiret?

– Jeg mener vi tok en tur på sjøen med M/S Kalmarin for å feire. Finn Johansen var maskinist og hadde jo nøklene. Stemmer ikke det? spør Svein Johannessen.

– Det kan nok ha skjedd. Seieren ble garantert feiret, men hvor er jeg usikker på, kvitterer Kjell Andreassen. Begge har de sitt hjerte både i Kråkerøy og FFK.

.

– Var det litt vemodig at Kråkerøy sendte FFK ut av cupen i 1. runde?

– Nei, nei, nei, det nytter ikke å tenke slik. Kråkerøy vant fortjent den kampen. Og det nytter heller ikke for FFK å klage over at de måtte spille 10 mot 11 mann en stund. Et lag fra det nivået skal vinne med 10 mann.

Skal være klasseforskjell

– Hva forventer dere av onsdagens kamp?

– I utgangspunktet skal det være klasseforskjell, men jeg er imponert over hvordan Kråkerøy har fremstått til nå. De slipper inn få mål, så de kan på en god dag skape trøbbel for Vålerenga, tror Svein Johannessen.

– For kampens del hadde det vært artig om Kråkerøy hadde tatt ledelsen. Det viktigste blir uansett å holde målet rent bakover i begynnelsen. Skulle Vålerenga få et tidlig ledermål tror jeg det blir tungt, sier Kjell Andreassen.

Viktig prat

I utgangspunktet skulle dette vært en ren cup-prat. Men som med alle andre med ball på hjernen i denne byen, så er FFKs svake sesonginnledning også et tema på Kråkerøy-benken.

– Jeg synes ikke FFK er flinke nok til å rekruttere spillere fra nærmiljøet. Evner de ikke å se at det kan komme gode spillere også fra klubbene i området, sier Johannessen.

– Du har et godt poeng. Med så mange personer utenfra, inkludert mange utlendinger, så blir det mange kulturforskjeller. Det kan gå ut over garderobekulturen. På vår tid var den en viktig del for å lykkes, sier Andreassen som tilhører distriktets mest meritterte fotballspillere. Serie og cupmesterskapene med rødbuksene henger høyt.

– Men jeg vil den dag i dag fremheve de seks årene jeg hadde i Kråkerøy på 70-tallet. Det var en fin tid og et spesielt samhold, legger han til.

PS: i 1974 fikk Kråkerøy møte Sarpsborg FK i 3. runde. Det endte 1–2 foran nærmere 3.000 tilskuere som omkranset Kråkerøybanen.

Artikkeltags