Østfoldingene betaler gjerne svart for vasking

– AKSEPTABELT: Tusenvis av nordmenn betaler svart for å få utført renholdstjenester. Østfoldingene er blant de verste i landet viser en undersøkelse. (Arkivfoto: Geir Hansen)

– AKSEPTABELT: Tusenvis av nordmenn betaler svart for å få utført renholdstjenester. Østfoldingene er blant de verste i landet viser en undersøkelse. (Arkivfoto: Geir Hansen)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bare 19 prosent av østfoldingene mener at det er ikke er sosialt akseptabelt å betale vaskehjelpen svart.

DEL

Dermed er Østfold blant de minst kritiske i landet når det gjelder svart vaskehjelp i Norge. Det viser en fersk undersøkelse som er gjennomført.

LES OGSÅ: – Bidrar til slaveri

– Det tyder på at mange ikke vet at de frarøver renholdere de grunnleggende rettighetene i arbeidslivet når de legger pengene på kjøkkenbenken, sier blant annet direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen.

Én av ti østfoldinger har vaskehjelp. Samtidig bryr de seg altså lite om at de betaler vaskehjelpen svart. Kun 19 prosent sier de ikke aksepterer svart arbeid. Bare Nord-Trøndelag har færre kritiske røster mot svart vaskehjelp enn nettopp Østfold.

Til sammenligning mener 31 prosent av Norges befolkning det samme.

– Jeg synes det er en uheldig utvikling at det er så sosialt akseptabelt å benytte ulovlige renholdstjenester, fortsetter Finboe Svendsen.

LES OGSÅ: – De jobber svart og gjør ikke jobben ferdig

Nordmenn flest og østfoldingene synes det er mer akseptabelt å betale vaskehjelpen svart enn blant annet å snike på trikken, smake på smågodt i butikken og skrive på andres Facebook-profil.

50 prosent svart

Over 250.000 nordmenn får for øvrig hjelp til julevasken av en vaskehjelp. Minst halvparten betaler svart.

LES OGSÅ: Frykter ny mafia i Vestfold

– Svart vaskehjelp gir muligens en ren stue, men er langt fra stuerent. Folk flest er tilsynelatende ikke klar over hvordan arbeidshverdagen til mange vaskehjelper er. Mange renholdere har arbeidsforhold som er under enhver kritikk. Forestill deg selv at du aldri vet hvor lang arbeidsdagen blir, påstår Ingrid Finboe Svendsen.

INGRID FINBOE SVENDSEN

Undersøkelsen som er blitt gjort er utført i forbindelse med kampanjen «renvasket.no».

Nå gjør partene i arbeidslivet en felles innsats for at flere skal benytte lovlig vaskehjelp fra godkjente renholdsbedrifter i julen.

Direktøren i Arbeidstilsynet mener at kjøperen må være mer bevisst på sitt ansvar.

– Forsvarlige forhold

– Om renholderen bærer et renholdskort fra Arbeidstilsynet godt synlig, betyr det at personen er ansatt i en godkjent renholdsbedrift. Da skal renholderen ha forsvarlige arbeidsforhold, arbeidskontrakt og tarifflønn, understreker Finboe Svendsen.

– Hvis du istedenfor velger en renholder fra en ikke-godkjent bedrift, gir du din godkjenning til den delen av bransjen som er preget av uverdige arbeidsforhold, få rettigheter og useriøse bakmenn, avslutter hun.

Artikkeltags