Gå til sidens hovedinnhold

Svar til Tolfsen: Demonstrasjonen gir meg håp

Artikkelen er over 1 år gammel

Latoya Wendelbo mener smittevernregler ble overholdt i lørdagens demonstrasjon mot rasisme. – Fredrikstad kan være stolt av å ha så samfunnsengasjert ungdom!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tolfsens leserinnlegg er like pålitelig som tulipanene i hagen min – dukker opp presis samme uke hvert år, blomstrer hissig i en kort periode, og trekker seg så tilbake for å lade opp til neste sesongs oppvisning.

Tolfsen har levert et par veldig tydelige innlegg tidligere, med klar adresse engasjert ungdom og annet radikalt rask som bedriver sånt han ikke setter pris på. Det er mye her i verden Tolfsen ikke setter pris på. Rundt disse tider pleier han normalt å rette sin indignasjon mot alt som har med Pride å gjøre.

Men i år overrasker han! Ok, kanskje ikke så mye, siden han fortsatt ergrer seg over den samme gruppen mennesker, men han har altså levert lokalblekka noen pauli ord om de siste tiders demonstrasjoner. Tro nå endelig ikke at han gjør dette for sin egen del, ånei! Så omsorgsfull er han, vår Tolfsen, at han «føler noen i denne byen må komme med en sterk motreaksjon der andre prater bare svada.» Han tar tak for fellesskapet!

Jeg er litt usikker på akkurat hva han mener norsk politi burde gjort annerledes, jeg håper han ikke mener at politiet i Minneapolis handlet forbilledlig.

Sånt kan vi jo i prinsippet like, vi som er radikalt rask.

Tolfsen er prisverdig ærlig om sin kunnskapsbrist allerede i første avsnitt, der han hevder at folk «demonstrerer for noe som ikke angår vårt eget land.» Han er altså av den oppfatning at strukturell rasisme ikke er noe som angår oss som bor her. Det er artig at han kaller demonstrantene for «en gjeng overprivilegerte, egoistiske, oppmerksomhetssyke og bortskjemte mennesker» – nå vet jeg ikke hvor mye oppmerksomhet Tolfsen ønsker seg, men du skal være bra privilegert og opptatt av egen navle for å ikke få med deg at rasismen lever i beste velgående i Norge også.

Både Tolfsen og jeg er gamle nok til å huske drapet på femten år unge Benjamin Hermansen i 2001. Benjamin ble drept med kniv, av to unge menn fra den nynazistiske grupperingen Boot Boys. Lagmannsretten slo fast at drapet var rasistisk motivert.

I 2006 ble Eugene Ejike Obiora kvalt til døde under en pågripelse. Obiora ble lagt i mageleie, og en politimann satt oppå ham og holdt grep om halsen hans. Sivilombudsmannen kom frem til at politiets maktbruk i denne saken er i brudd med menneskerettighetene.

10. august i fjor ble sytten år unge Johanne Zhangjia Ihle-Hansen skutt og drept av stebroren, som etter drapet har holdt fast ved at han «handlet i nødrett på vegne av det europeiske folk». Johanne var adoptert fra Kina. Etter drapet gikk stebroren til moskeen al-Noor med hensikt å drepe flere mennesker. Heldigvis ble han stoppet av Mohammed Iqbal Javed før han rakk å skade noen. Basert på en rekke uttalelser fra drapsmannen, vet retten at handlingene hans var rasistisk motivert.

Dette er bare tre eksempler. Det finnes mange flere.

Så til Tolfsens irritasjon over at regler er blitt brutt. Han selv får ikke reise til Sverige, mens demonstrantene får fylle gatene. Jeg kan forstå at han blir litt snurt, det er bare menneskelig. Men grunnloven vår slår fast at retten til å demonstrere hviler på ytringsfriheten, og trumfer dermed dagens restriksjoner i forbindelse med covid-19. Politiadvokat Kai Spurkland har skrevet et ryddig og lettfattelig innlegg om dette.

Men dersom Tolfsen etter å ha lest Spurklands utmerkede innlegg fortsatt er stressa over demonstrasjonene, kan jeg kanskje roe bekymringen hans noe. Da lokal ungdom tok initiativ til en demonstrasjon mot rasisme her i Fredrikstad, var vi mellom 100 og 150 mennesker som møtte opp. Megafonen skiftet kun hender etter å ha fått håndtaket grundig spritvasket, ungdom delte ut Antibac, flere brukte masker. Det var god stemning og ingen påtvungen fysisk kontakt så langt jeg fikk med meg. Å stå i sommerregnet og se ungdommen stå på rådhustrappa og synge We Are The World er en opplevelse som gir meg håp for framtida. Fredrikstad kan være stolt av å ha så samfunnsengasjert ungdom!

Tolfsen nevner Spanias Guardia Civil, og hinter til at politiet her til lands jaggu kan barske seg opp litt. Jeg er litt usikker på akkurat hva han mener norsk politi burde gjort annerledes, jeg håper han ikke mener at politiet i Minneapolis handlet forbilledlig. Drapet på George Floyd var den utløsende faktoren for denne runden med demonstrasjoner, men det er den strukturelle rasismen som er grunnstenen i folkets behov for å ta til motmæle når systemet opprettholder undertrykking og vold.

Les også

Mange reagerer på smittefare ved demonstrasjon: – Pandemien blusser vel snart opp igjen

Kommentarer til denne saken