Daglig leder av NORA, Klas H. Pettersen, skriver om den rasende utviklingen av kunstig intelligens som en rosenrød eventyrfortelling hvor vi ender opp ved regnbuen.

At kunstig intelligens kan være et enormt hjelpemiddel for mennesker, har vi allerede sett, på sykehus, nettbanken, i skolen, lista er uendelig. På bare ti år har samfunnet blitt totalavhengig av noe vi før kun brukte til å ringe med. Og utviklingen går raskere og raskere.

Pettersen skriver entusiastisk om kunstig intelligens uten å berøre de etiske problemstillingene. Vi har nå programmer som tolker røntgenbilder bedre enn radiografer og språkalgoritmer som kan lure mennesker. Dette er både interessant og spennende, men hva skjer med arbeidsplassene når vi har programmer som gjør en bedre jobb enn menneskene? For ikke å snakke om personvernets sårbarhet.

Innholdet i kronikken er skremmende fritt for de negative konsekvensene kunstig intelligens kan ha. Kjente navn som Bill Gates, Elon Musk og den svenske filosofen Nick Bostrom har gjentatte ganger snakket om potensielle fatale konsekvenser for menneskeheten.

På nettsiden til NORA står det i strategiplanen at NORA vil fremheve etiske og lovmessige problemstillinger tilknyttet kunstig intelligens. Han skriver selv at «vi enda ikke forstår konsekvensene». Som daglig leder mener jeg det er på sin plass at Pettersen presenterer et mer balansert standpunkt om konsekvensene av forskning på kunstig intelligens. Han skriver at forskingssamarbeid er vanlig med kritikkverdige Big Data-selskaper som Amazon, Facebook og Google. Sistnevnte har selv har blitt kritisert for å be forskere vri nyheter om kunstig intelligens i et mer positivt lys.

At regjeringen opprettet en ministerpost for digitalisering i 2019, viser at staten følger med. Men å legge bånd på en mektig, global næring i ekstrem vekst kan bli problematisk. Utviklingen må diskuteres og følges med argusøyne, ikke bare juble over unge visjonærer i Silicon Valley.

Javisst er det spennende med kunstig intelligens, men også skremmende. Her har forskere som Pettersen et ansvar for å gi et mer nyansert bilde av fremtiden de er med på å skape. Spørsmålet om hva slags samfunn vi ønsker angår oss alle.