Gå til sidens hovedinnhold

Svar fra sjøhusbeboer: Ubehagelig odør i Engelsviken?

«Når i tillegg svært få av oss beboere kjente til noe som helst skilt før det var oppsatt, så blir det håpløst av en redaktør å slenge vilt med kjeften på denne måten.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tilsvar på kommentar av Jon Jacobsen i Fredriksstad Blad angående Engelsviken sjøhus.

Her har en redaktør virkelig satt pennen i gir når han oppgir en hel gruppe beboere i Engelsviken som tydeligvis degenererte vesener med en ubehagelig odør som river i nesa. Dette er tydeligvis redaktørens oppfatning av oss som bor i Engelsviken Sjøhus.

Når redaktøren med ellevill rennafart skal betegne en hel gruppe mennesker som kravstore egoister på grunn av et oppsatt skilt, så blir det helt feil. Når i tillegg svært få av oss beboere kjente til noe som helst skilt før det var oppsatt, så blir det håpløst av en redaktør å slenge vilt med kjeften på denne måten.

La meg først presentere meg selv. Mitt navn er Jan Tunli, og er stolt innehaver sammen med min kone, av leiligheten A3C i Sjøhus A1. Sjøhus blir sleivete omtalt av redaktøren som en smukk betegnelse, men er faktisk en vanlig betegnelse for ulike hus ved sjøen. Sjekk Wikipedia. Det er ingen jålete betegnelse redaktør, men en god beskrivelse av et byggeprosjektet ved sjøen.

Først det omtalte forbudsskiltet. Det har ikke vært noen som helst informasjon om skilt til innbyggerne i sameiet, ingen avstemming, ingen mulighet for oss innbyggere å ha noe som helst mening før skiltet var satt opp. I den egoistiske gruppen av mennesker som redaktøren påstår vi er, er flere fra Engelsviken selv. De har flyttet fra hus og gårder i området her og inn i sjøhusene. De kjenner selvfølgelig folk i området etter å ha bodd her i alle år.

Hvor pokker kom dette skiltet fra? Skiltet brøt med alt annet som var diskutert i en tidlig fase.

Flere jeg har snakket med syns hele dette oppstyret er svært pinlig og uheldig. De fleste av sameiere er fra Fredrikstad-distriktet og andre plasser i Østfold og er fastboende i sameiet. Jeg er sarping og etter 25 år i Oslo var dette en flott anledning til å komme tilbake til Østfold. Sarpsborg har dessverre ikke noe som ligner Engelsviken, men vi tåler vittighetene fra Fredrikstad-folket siden det er så fint her.

En annen gruppe som bor her er familier som benytter sjøhusene som hytte. Ganske sent i prosessen ble det oppdaget at det ikke var noen boplikt her, og de sist oppsatte sjøhus A og B har derfor noen hyggelige innslag med folk fra Oslo-området som befolker området med barnebarn og godt nærvær på gode dager.

Dette er ikke noen arrogante Oslo folk som slenger om seg med millioner. De dyreste leilighetene her er faktisk kjøpt av Fredrikstad-folk som ønsker en nærhet til sjøen og Engelsviken. Det kan ikke være feil å ønske å bo i Engelsviken. Innbyggerne for øvrig i sameiet er mesteparten pensjonister eller i ferd med å bli. Vi ser frem til å nyte en god pensjonist tilværelse her i vakre Engelsviken.

Redaktør, der har du den kravstore gruppen din som du syns har en merkelig odør. Takk for den. Denne historien har også en forhistorie hvis redaktøren er interessert i fakta om sameiet.

I en tidlig begynnelse for sameiet ble hele opplegget for bryggen diskutert av et tidligere styre. Utbygger som også satt i styret på den tiden, var ganske klar på at her må sameiet ta hensyn til lokalsamfunnet her i Engelsviken. Styret på den tiden var enige om at forbudsskilt skulle vi ikke ha, men gjerne ha hyggelige informasjonsskilt om gjennomgang og dessuten at gjestebrygge har vi dessverre ikke.

Undertegnede har vært uenig med utbygger i flere interne saker, men det blir direkte urettferdig når utbygger nå skal bli beskyldt for uhederlige hensikter og blir tillagt både det ene og det andre nå i sosiale mediene og kommentarfeltet i Fredriksstad Blad. Utbygger har hatt tankene på lokalsamfunnet hele tiden.

Da dette forbudsskiltet plutselig ble satt opp, ble det selvfølgelig også en intern diskusjon i sameiet. Hvor pokker kom dette skiltet fra? Skiltet brøt med alt annet som var diskutert i en tidlig fase. Med bakgrunn i Eierseksjonsloven § 36 krevde også undertegnede å se det vedtaket som var bakgrunnen for dette skiltet. Det kom ingen svar, og heller ikke etter purringer. Alle har rett til innsyn i vedtak i et sameie for eierne, men tydeligvis var det vanskelig her. Her har kanskje noen gjort noe på egen hånd?

Diskusjonen ellers i sameiet etter skiltet kom opp, ga tydelig uttrykk for at man ikke ønsket tilstander som på badeplassene Sørenga og Aker Brygge i Oslo. De er begge regulert som offentlige sjøbad. Her er det i tidligere år vært fyll og bråk fra sen kveld til tidlig morgen. Jeg regner med at folk i Engelsviken ikke ønsker de samme tilstander som i Oslo. Jeg tror også dette er et argument som alle skjønner.

Men jeg tror også at et svært begrenset område på brygga som er avsatt til bading, ikke vil skape noen som helst Sørenga-situasjoner. I så fall er det et annet problem enn bading og må ordnes på annet vis enn et forbudsskilt mot bading.

Min oppfatning er at et skilt med hele fem forbud satt opp av sameiet, bringer frem trass og motstand hos alle, og gir en helt annen og motsatt virkning enn det som var ønsket av skiltdesigneren. Nå skal vi jaggu dit for å bade og ta plassen fra de arrogante snobbene som «sikkert» kommer fra Oslo.

Dette skiltet med alle forbud har ikke vært noe elegant sjakktrekk fra den eller de i styret som designet det. Nå er det noen forbud som skal utfordres og brytes. Fylle opp badeplassen til sameiet er sikkert en målsetting for flere. Allerede nå har det vært en gruppe på 14–15 unge jenter som samlet seg på badebrygga med pizza og brus. Jeg skjønner godt at noen ønsker å lage litt protester mot forbudsskilt som føles urettferdig og direkte upassende i et åpent lite lokalt samfunn.

Her i området er det mange flotte badeplasser. Bading sammen med pensjonister ytterst på ei brygge kan ikke være mye stas så sant lokal ungdom ikke blir provosert til det av teite skilt. Dessuten er et forbudsskilt som slenger på ankring forbudt i et skilt for gående i en strandpromenade, en ren overkill og blir ekstra teit.

La meg også nevne en annen protestgruppe av fire godt voksne damer som kom vaggende med stokker og matkurver. De slo seg ned på en av sittebenkene på brygga. Lyden bærer godt opp og vi hørte godt hele kommunikasjonen mellom damene opp til vår veranda. De syns det var litt stas med litt ulydighet, og jammen skulle de spise der de ville.

Samtalen utviklet seg fra ulydighet til kommentarer om maten som de hentet opp fra kurver og nett. Etter et ellevilt måltid med de lekreste smørbrød og kaker så tittet de triumferende rundt seg og tøflet ut av bryggeområdet tydelig fornøyd med gjennomført ulydighet. Artig!

Det skulle vært flere protestgrupper av dette slaget. Men det er vel et håp at denne konflikten blir lagt død. Vi har allerede mange nysgjerrige folk på brygga – og åpenbart ikke bare fra Engelsviken. Vi i A3C syns det er bare hyggelig å vise frem den fine plassen vår, og hva gjør det om noen slenger seg ned på en benk for å nyte inntrykkene fra en flott plass?

Undertegnede syns også at det er svært uheldig at styret skal gjemme seg bak en kostbar advokatgruppe fra Oslo. Dette er en enkel problemstilling om en bryggepromenade som advokater fra Oslo aldri har til hensikt å gjøre enkelt. De tjener sine penger på konflikter og uenighet, og dette vil bli en kostbar historie for sameiet. Dessuten blir det lite konstruktivt for å løse forholdet til lokalsamfunnet i Engelsviken.

Her burde styreleder isteden stå frem og redegjøre for bakgrunnen for skiltet og be om forståelse og gi en unnskyldning til lokalsamfunnet. Vi her i sameiet ønsker også å være en del av det lokale liv i Engelsviken – i hvert fall noen av oss – kanskje flesteparten?

Vi tåler at noen setter seg ned på en benk på brygga og nyter den flotte utsikten til Engelsviken. Når den første protestbølgen har gitt seg og bedrøvelige skilt forblir nede, så tror jeg dette går seg til og også vi i sameiet kan bli en del av lokalsamfunnet Engelsviken.

Men redaktør. Nå har du litt bakgrunn for din merkelige beskrivelse av lukten i Engelsviken. Du får heller gripe fatt i dem som har ansvaret for dette skiltet, og ikke henge ut en helt uskyldig gruppe med mennesker som ønsker fred i nye leiligheter i vakre Engelsviken.

Dette er saken

Etter påskeferien ble det reist spørsmål ved et skilt som henger på brygga utenfor leilighetskomplekset Engelsviken Sjøhus.

Skiltet sier at det kun er tillatt med gjennomgang, og at allmennheten ikke ha lov til å slå seg ned på brygga, bade, fiske eller sykle der.

Kommuneadministrasjonen sier området er regulert til offentlig tilgjengelig bryggepromenade, og at folk flest kan ferdes fritt der. De sier reguleringen og utbyggingen aldri ville blitt godkjent i 100-metersbeltet slik, om det ikke var tilgjengelig for alle.

Saken har vært mye diskutert i facebookgruppen for Engelsviken, og MDGs Ida Julsen tok opp saken i planutvalget.

Kommunen har sagt de vil kontakte styret for sameiet, som på sin side altså har engasjert advokat.

Kommentarer til denne saken