Stengte badeland etter bakteriefunn

Superland ble stengt etter at TV2 fant farlige bakterier i badevannet.

Superland ble stengt etter at TV2 fant farlige bakterier i badevannet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Etter funn av den sykdomsfremkallende bakterien Pseudomonas aeruginosa, ble Superland på Grålum stengt umiddelbart.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) Bassengene ble tømt etter funn av den farlige bakterien 21. oktober i år. Det melder TV2.

Bakterien kan forårsake svært alvorlige hudinfeksjoner, urinveisinfeksjoner og utslett. Bakterien ble funnet på badelandet etter at «TV2 hjelper deg» gjennomførte bakterietester av flere badeland på Østlandet.

Badelandet som i fjor åpnet etter å ha blitt restaurert for nesten 30 millioner kroner kom med det dårligst ut.

Spesielt alvorlig

Til TV2 sier smittevernoverlege Egil Lingaas ved Oslo universitetssykehus sier at det er nettopp bakterien som ble funnet i Sarpsborg som er spesielt alvorlig.

– Bakterien tåler store mengder klor, og kan fremkalle spesielle infeksjoner for svekkede personer, sier han til TV-kanalen.

Pseudomonas-bakterier

  • Slekten Pseudomonas består av flere humanpatogene arter
  • Den mest vanlig som årsak til sykdom hos mennesker er Pseudomonas aeruginosa
  • Den har både toksiner og endotoksin, og kan forårsake svært alvorlig infeksjoner om den får fotfeste.
  • Den har også typisk iboende høy resistens mot desinfeksjonsmidler og antibiotika, bare spesielle antibiotika (pseudomonasmidler) virker på den.

Kilde: FHI.no

Han forteller videre at alle bakterier som finnes i bassengvannene kommer fra mennesker.

– Noen mennesker har sykdomsframkallende bakterier både på huden og i tarmen, uten at de selv nødvendigvis er syke. De vet kanskje ikke om det en gang. Men de bakteriene kan være farlige for oss andre, sier han til TV2.

Funnet i barnebassenget

Bakterien ble funnet i plaskebassenget hvor de minste barna oppholder seg. Dette og alle andre bassenger måtte derfor stenges og renses på dagen.

Lund sier til VG at det er spesielt alvorlig at bakterien ble funnet i barnebassenget, da barn er mer utsatt enn voksne.

– Pseudomonas brukes som en indikator på om vannbehandlingen ikke er som den skal være. Bakterien er et tegn på at noe er galt med driften av renseanlegget i bassenget, sier han.

Paulsen: – Tømte bassengene

Richard Paulsen er daglig leder på Quality hotellet, som driver Superland. Han sier til SA at de iverksatte tiltak umiddelbart etter at funnene ble presentert for ham 21. oktober.

daglig leder Richard Paulsen ved Superland forteller at de iverksatte tiltak umiddelbart etter at funnene ble presentert for ham.

daglig leder Richard Paulsen ved Superland forteller at de iverksatte tiltak umiddelbart etter at funnene ble presentert for ham.

– Vi er opptatte av sikkerheten, og når det kommer slike avvik iverksetter vi tiltak umiddelbart. Det gjorde vi også her. Vi fikk beskjeden fra TV2 ganske sent på dagen og tok da opp dem som var i bassengene, sier han.

Det ble besluttet å sjokk-klore vannet, noen som dreper alt av liv som kan ha vært i bassenget.

– Denne behandlingen er så sterk at det ikke kan være folk i vannet samtidig, forteller han.

Ifølge Paulsen skal prøveresultatene dagen etter ha vært tilfredsstillende og de åpnet igjen dørene.

– Vår egen prøve viste ingen unormale verdier. Vi sendte også en ny prøve inn til laboratoriet som var bra. Prøver både før og etter TV2 har også vært tilfredsstillende. Det er imidlertid ingen unnskyldning, for vannet hos oss skal være bra uansett, sier han.

Artikkeltags