Gå til sidens hovedinnhold

– Stygge rykter er som en brann som brenner evig

– Tenk deg om neste gang du hører noen komme med ting du ikke er sikker på. Våg å stille de kritiske spørsmålene., oppfordrer Miriam Andersen i dette leserinnlegget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Mobbing, plaging og erting hører det skolen, jobb og unger til? Det er ikke der vi opplever plagingen. Vi opplever den i vårt nabolag, Der vi skulle følt oss trygge. Hvorfor er det så lett å se på at andre plages uten å gjøre noe? Er vi redd for å bli plaget selv?

Sakte bygde noen opp et sinne mot meg og min familie. Når et menneske velger å ta fra meg min frihet til å være meg selv er man nødt til å sette ned foten. Hånden min var alltid utstrakt til de som trengte den. Nå er den ikke det lenger. Trusler, hærverk og stjeling har vært tungt å tåle. Men jeg passer likevel på at andre har det bra, selv den som prøver å ødelegge meg. Jeg vet at personen er alene, og jeg passer på at personen ikke er i nød. Når jeg møter andre i nærmiljøet får jeg stygge blikk, noen av kommentarene er vanskelige å overhøre. Stygge rykter er som en brann som brenner evig. En brann som fortærer et menneske sakte.

Jeg får lyst til å rope fra toppen av berget. Hvorfor tørr dere ikke spørre? Tror dere virkelig at det som blir sagt er sant? Nei, mange av dere tror det ikke. Men dere lytter og lar det passere. Dere ler i det dere forteller det videre. Forstår dere ikke at dere på den måten sprer en usann påstand? I det dere lar det passere eller gir det videre har dere gitt en mobber mer makt. Makt til å ødelegge en annen enda mer.

Jeg kan ikke skrive hva som skjer, for da er jeg sikker på at noen vil finne på å melde meg for det også. Bare tenk etter hvordan det er å leve med å aldri vite hva du finner utenfor, hva som skjer eller hvem som kommer. Når du står opp om morgenen og registrerer at du får en ny dag med uro. Når kvalmen når deg, og ensomheten blir enorm.

Tenk deg om neste gang du hører noen komme med ting du ikke er sikker på. Våg å stille de kritiske spørsmålene. Våg å spørre begge. Våg å være en som ikke godtar. For meg ville du vært en helt. Du kan kanskje ikke forandre noe, men jeg vil vite at noen turte å tenke selv. Turte å stille opp for en annen man ikke kjenner. Turte å spørre et hvorfor.

Kommentarer til denne saken