– Jeg kunne jo ikke la det gå fra meg. Det var egentlig bare å kaste seg rundt. Jeg fikk beskjed om at jeg fikk komme midt i eksamensperioden før jul, og skulle reise en måned etterpå, sier Nøklebye Dehli.

– Gøy å være så nær

Siden slutten av januar har hun jobbet og studert ved det internasjonale forskningssenteret CERN utenfor Geneve. CERN er en  internasjonal forskningsorganisasjon som er eid av 21 hovedsakelig europeiske medlemsland. Der har hun flere tusen kolleger og medstudenter, og herfra kommer teknologi som World Wide Web og touchskjermen.

LES OGSÅ: Hjelper forskere

– Det er gøy å være så nær på. Man får jo en følelse av å være en del av noe som er ganske mye større enn seg selv. En slags maurtuefølelse, kanskje. Det er bare å håpe at man kan bære den ene barnålen, sier Nøklebye Dehli.

Veileder om mulighetene

Hun arbeider for en avdeling som skal bringe CERN-teknologi og kunnskap ut i medlemsstatene. I tillegg gjør hun ferdig en mastergrad i entreprenørskap og forretningsutvikling ved NTNU.

LES OGSÅ: Rekordmange utenlandske studenter

– Blant primæroppgavene er å samle folk som er tilknyttet CERN og gi dem en arena hvor de kan utveksle ideer. Vi veileder om hvilke muligheter som finnes. Vi henter inn eksterne som for eksempel forretningsfolk som holder foredrag om forretningsutvikling eller investorer som forteller om founding til oppstartsbedrifter. Vi jobber vel egentlig mest med å få folk til å snakke sammen og tørre å tenke nytt, sier 24-åringen.

– Var liten grunn til å være redd

Det er det tette samarbeidet mellom NTNU, der hun tar mastergraden, og CERN som gjør at Fredrikstad-jenta har fått muligheten til å bruke et år i Sveits. Nøklebye Dehli  og medstudentene ved NTNUs entreprenørskole har tidligere tilbrakt en uke ved senteret. Dette oppholdet inspirerte til å søke om et år med jobb/mastergradsskriving ved stedet gjennom CERNs «administrative student programme». Nøklebye Dehli er ikke i tvil om hva hun anser som den største gevinsten ved å tilbringe et år på CERN.

– Jeg får muligheten til å jobbe i et internasjonalt miljø, være her på CERN og se hvordan ting fungerer, og forstår nå hvor liten grunn det var til å være redd for å flytte ut.

LES OGSÅ: Ny høyskole på gang

«Vagt, men spennende»

– Ser du noen nye, kommende oppfinnelser a la weben og touchskjermen rundt deg?

– Det er så vanskelig å se. Da www ble utviklet, sa jo veilederen til han som hadde utviklet det, at ideen var «vag, men spennende». Jeg tror kanskje det summerer veldig mye av det som foregår her. Det er mye vagt, som er veldig spennende. Men i og med at jeg ikke har teknisk bakgrunn, er det noe av utfordringen her å sette seg inn i det som foregår akkurat nok til å kunne gjøre jobben, sier Nøklebye Dehli.

INGEN TVIL: Plaketten som er hengt opp i organisasjonens lokaler, levner liten tvil om hvor weben er oppfunnet. Foto: Privat

Om hun ikke har teknisk bakgrunn, har hun rukket relativt mange andre ting før hun ble «administrative student» ved CERN.

Som 14-15-åring hadde hun sin første sak på trykk i Fredriksstad Blad, og frilanset for avisen i flere år ved siden av skolen.  Etter videregående, ble hun presseansvarlig og redaktør i hovedkomiteen til Operasjon Dagsverk, før hun dro til Bergen og tok en bachelor i systematisk religionsvitenskap der.

LES OGSÅ: Studerer hva som gjør Øra attraktiv

– Det siste året der, var jeg også fungerende butikksjef i en klesbutikk og frilanset for en liten lokalavis, sier 24-åringen, som selv føler at hun har vært heldig og vært på mange riktige steder til riktige tidspunkter.

Fått smaken på internasjonal jobbing

Hva hun sikter seg inn på når hun er ferdig med CERN og mastergradsoppgaven, er foreløpig noe uvisst. Men hun legger ikke skjul på at hun har fått smaken på å jobbe internasjonalt.

– Foreløpig trives jeg med å jobbe i en internasjonal organisasjon, og kunne absolutt tenkt meg å fortsette med det.  Det nærmeste målet nå er imidlertid å lære nok fransk til at jeg kan sette det på cv’en. Foreløpig smiler de fremdeles søtt til meg i butikken når jeg prøver, og jeg har fått en helt ny respekt for den delen av utfordringen for flyktninger som kommer til Norge, sier Nøklebye Dehli.

LES OGSÅ: Håper høyskolen vil ekspandere