Gå til sidens hovedinnhold

Dette ble den offisielle Fredrikstad-genseren

Artikkelen er over 5 år gammel

Det ble Marianne Solbrækkes grå genseren med vollane over brystet og ankerkjetting nedover armen som heretter skal være den offisielle Fredrikstad-genseren.

– Det er en stor ære at genseren min ble valgt av en enstemmig jury, og blant så mange flotte kandidater, sier Marianne Solbrække glad til FB søndag morgen.

Solbrække er selv fra Rolvsøy, men har siden 2008 bodd i Rakkestad.

– Jeg valgte bevisst ikke rødt og hvitt i genseren. Fredrikstad er ikke rødt og hvitt selv om FFK og Stjernen er det. Jeg ville lage en genser som passet for alle, med innslag av både historie og nåtid. En bygenser, ikke en patriotgenser, forteller hun.

– Men man kan selvfølgelig strikke den i rødt hvis man ønsker det.

12 gensere var med i konkurransen. I Fredriksstad Blad stemte dere på hvilken genser DERE likte best. Men det var ikke folkets favoritt som vant. Folkets favoritt talte som én stemme i en jury med fem andre, og juryen valgte enstemmig Solbrækkes genser som vinner.

Forøvrig ble Solbrækkes genser nummer tre i folkeavstemningen.

Strikket den flere ganger

I sommer har Solbrække jobbet intenst med strikkingen.

– Jeg har strikket den flere ganger før jeg ble fornøyd. Opp og ned og opp igjen. Så leverte jeg den ikke før siste frist, smiler hun.

I juryen satt Irene Østbø, Kristian Kristiansen (daglig leder av Boomerang), Maya Nielsen (daglig leder i Opplev Fredrikstad og Hvaler) samt Strikkefestivalens Marit Larsen og Bente Vold Klausen.

Deltagerne i konkurransen har selv designet mønsteret – før de har strikket genseren.

Du kan selvsagt strikke den offisielle jubileumsgenseren - her er oppskriften .

Les også: Dette er Fredrikstad-folks favorittgenser

Nygård offentliggjorde vinneren

– Mønsteret skal vise til Fredrikstad. Det var opp til designeren å tolke fritt, for eksempel nåtid, fortid, symbol, arkitektur, byggverk og strukturer, sa Østbø til FB tidligere i høst.

Ordfører Jon-Ivar Nygård offentliggjorde vinneren av genser-konkurransen på festkvelden lørdag. Ingen av deltagerne ante utfallet på forhånd.

Juryens begrunnelse:

Genseren har klassisk og tidløs Raglansfelling og flere typer teknikker er benyttet i designet/mønsteret. Genseren har moderne og oppdatert passform og viser til Fredrikstad som by og historien på en elegant måte, gjennom farge og mønster, uten at det blir prangende, eller for ett lukket publikum.

Fletten på armene anses å være et elegant grep som gir genseren en særegenhet, ogsamtidig viser flere strukturer. Genserens passform er nett og fin og kan fungere til begge kjønn ogfargevalget kan endres på en enkel måte. Designet har nordisk preg, men likevel er det Fredrikstadsom er representert sterkest.

Genseren ivaretar alle kriteriene i konkurransen på en bra måte, og sammenlignet med andre innsendte bidrag har designet et mer tidløst og klassisk preg. Gamlebyens festningsverk og vollgravene fungerer som grunnleggende element både fra fortid og nåtid flettet inn i et tidløst mønster i bærestykket.

I tillegg er en del av Fredrikstad sin arbeiderklassehistorie, og en del av dagens utsmykning langs elvepromenaden på Kråkerøysiden inkludert gjennom fletten på armene som representerer ankerkjetting. Designer har levert gode beskrivelser av sine valg både med tanke på mønster og farger.

Det er av juryens oppfattelse at den designet har potensiale til å være levedyktig også etter jubileumsåret, og kan leve opp til navnet «Fredrikstadgenseren».

Genseren og designet fikk flest stemmer fra juryen, og kom på 3. plass i folkeavstemmingen.

Slik beskrev Marianne Solbrække sin genser i konkurransen:

– Det er lett å tenke blått for vann, grønt for gress og trær, og grått for brosteiner, men fargene symboliserer så mye mer enn det. Blått er vannet i vollgraven, men også et symbol for himmel og sjø, stabilitet, ro, harmoni, inspirasjon, kommunikasjon og læringskapasitet. Grønt er fargen for natur, vekst, eng og skog. Grått gir et rolig og mykt inntrykk. Symboliserer vennskap, trygghet og det klassiske. Blått, grønt og grått er farger som symboliserer mangfoldet i storkommunen Fredrikstad.

Les også: Hvilken av disse bør bli Fredrikstad-genseren?

Slik strikker du Fredrikstad-genseren

Filen vil i første omgang være tilgjengelig på nett, men vil også trykkes opp og tilgjengeligjøres fysisk og kan på sikt hentes på servicetorget og eventuelt garnbutikker.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.