Bestill FB+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold.

Mens det til vanlig er mellom tre og fem politibetjenter på jobb en vanlig dag i Strömstad, har innsatsleder Jörgen Olsson hentet inn det som er av mannskap før årets store harry-fest i Strömstad.

Minst 50 betjenter kommer til å patruljere byen for å kontrollere at festen ikke går over styr på Skjærtorsdag.

– Vi henter inn politi fra flere andre byer, deriblant Göteborg for å være sikre på at vi er nok folk på jobb. Jeg tviler på at vi kommer til å bli overrasket over noe, men hvert eneste år er det et 20-talls personer som havner i fyllearresten, smiler han.

 

– Har aldri opplevd noe annet

– Skulle dere helst sett at nordmennene fant et annet sted å feste enn midt i Stömstad?

– Nja, de aller fleste oppfører seg bra, og for oss som jobber i polisen her nede har vi egentlig aldri opplevd noe annet enn fest og fyll på skjærtorsdag. Dette har vært en tradisjon siden 60-tallet, og jeg tviler på at den forsvinner med det første, sier han.

Politiet har ikke planer om å stenge av deler av byen for festdeltakerne, menn velger å dirigere trafikken for å ha best mulig kontroll over situasjonen. Olsson lover han at politiet skal være godt synlig denne dagen.

– Vi kommer til å dirigere trafikken i en retning, slik at det hele foregår på en kontrollert og god måte. Vi har fått bra erfaring med denne festen nå, men promillenivået har en tendens til å bli litt vel høyt hos enkelte. Vårt råd er å ta det litt rolig, og gjerne få i seg noe annet enn alkohol i løpet av dagen, sier han.

 

Opp mot 15.000 på fest

Han anslår at et sted mellom 10.- og 15.000 festdeltakere kommer til å invadere byen førstkommende torsdag.

– Likevel har festen avtatt noe de siste årene. Tidligere år har det vært langt over 20.000 festende nordmenn her, så du kan si at festen har blitt noe roligere de senere årene, smiler han.

Skjærtorsdag er ikke helligdag i Sverige, og Strömstadbutikkene er åpne som vanlig.

De 15.000 besøkende kommer til å sette byen på hodet, og til og med ridende politi kommer i år til å delta i overvåkningen av festen.

– Stemmer det at politiet i Strömstad faktisk synes det er så morsomt på jobb denne dagen at man tar på seg ekstravakter?

– Vi kaller uansett inn det meste av tilgjengelig mannskap på denne dagen, men det stemmer at dette er en populær dag å jobbe på. Men som sagt trenger vi mer mannskap enn vi har selv her nede, så da får vi hjelp fra både Göteborg, Uddevalla og Halmstad, sier han.

Se video fra fjorårets fest:

Vi tok turen til rånerfesten i Strömstad Skjærtorsdag. Selvom det kom endel regn, satt ikke det en demper på stemningen.