Tyrkias angrepskrig mot kurderne i Syria har ført til over hundre tusen flyktninger, mishandling av og drap på sivile og lemlestede ofre for bomber og granater. Tyrkia er vår allierte i NATO, og Norge har forsynt Tyrkia med våpen og ammunisjon. Vi har et ansvar.

Tyrkiskkontrollert milits deler video og bilder av at de henretter kurdiske sivile, som da de myrdet Hevrin Khalaf. Feministen og politikeren Hevrin Khalaf var generalsekretær i partiet Syrias Fremtid. Da bilen hennes ble stoppet av tyrkiske leiesoldater lørdag 12. oktober, dro de henne ut av bilen og henrettet henne.

«Vi har sett meldingene om drapet på Khalaf, samt flere andre SDF-krigere i fangenskap. Sistnevnte har tydeligvis blitt skutt mens de ble holdt i fangenskap av tyrkiskstøttede væpnede syriske elementer,» sa en talsperson for amerikansk UD til nyhetsbyrået Reuters.

Dette er krigsforbrytelser!

Nå risikerer man et gjenoppstått IS, styrkene som holdt IS nede må nå forsvare seg og sine mot Tyrkia.

Den amerikanske presidentens avgjørelse om å trekke tilbake sine soldater ga klarsignal for dette tyrkiske angrepet. Etter det amerikanske sviket måtte kurdiske myndigheter i desperasjon alliere seg med Bashar al-Assads syriske regime, for å hindre etnisk rensing og folkemord.

I 2014 sto slaget om den kurdiske grensebyen Kobane, mens Den Islamske staten, IS, fortsatt stormet frem. Intens kurdisk motstandskamp og amerikanske krigsfly snudde krigslykken. I de siste fem årene har kurdiskdominerte SDF, de syriske demokratiske styrkene, sammen med amerikanske flyangrep tvunget IS tilbake. Under kampene mistet de elleve tusen menn og kvinner, og hadde tjuefire tusen sårede.

IS kontrollerer ikke lenger noe territorium, kalifatet deres er knust. Men heltene fra krigen mot IS er sveket. Nå risikerer man et gjenoppstått IS, styrkene som holdt IS nede må nå forsvare seg og sine mot Tyrkia.

Tyrkia lot førti tusen internasjonale jihadister dra gjennom tyrkisk territorium for å slutte seg til IS-kalifatet. I den tyrkiskkontrollerte militsen som kaller seg Free Syrian Army, ofte kalt TFSA, deltar mange jihadister og selv tidligere IS-medlemmer.

I det nordlige Syria, området SDF forsvarer og som heter Rojava, har man skapt et multietnisk, multireligiøst demokratisk samfunn. Med likestilling mellom kvinner og menn, kooperativ økonomi og desentralisering av makt. Arabere, kurdere, yezidier, assyrere og turkmener, kristne, muslimer og andre trosretninger, kvinner og menn som sammen styrer sitt samfunn og sine lokalsamfunn.

Rojava-revolusjonen var en rød klut for IS, og er hatet av Tyrkias autokrat Erdogan. Erdogan grep sjansen til større makt i Tyrkia etter det mislykkede kuppforsøket i 2016 og undertrykker både presse, politiske partier og den kurdiske minoriteten i landet.

Nå vil han knuse det demokratiske håpet som er Rojava.

Dessverre vet vi godt hva som vil skje hvis han lykkes. Vi har eksempelet med Afrin, enklaven som Tyrkia og deres militser erobret i mars i fjor. I dag administreres Afrin som en del av Tyrkia, og hundretusener av flyktninger fra Afrin bor i flyktningeleire. Afrin er overtatt av tyrkiskstøttede islamister, som plyndrer, dreper, kidnapper og torturerer sivilbefolkningen. Det gamle yezidi-samfunnet i Afrin er nærmest utradert og helligdommer skjendet.

Stopp Tyrkias angrepskrig mot Rojava!

Les også

Det haster! Barna våre i Syria lever under uverdige forhold. Det er barna våre det handler om!