Gå til sidens hovedinnhold

Kall det dumskap – men ikke rasisme

Artikkelen er over 6 år gammel

Kommentar

Hvis du blir banket til blods og i frustrasjon og sinne slenger en rasistisk kommentar til den som slo – er du da en rasist?
Tidligere Stjernen-spiller Lou Dickenson er ikke i tvil. Han forlot klubben før helgen, fordi han ble utsatt for et rasistisk tilrop fra en medspiller etter en voldsom slåsskamp på trening.

LES OGSÅ: – Beslutningen er bra for Lou, klubben og spillergruppen

Fredriksstad Blad har snakket med en rekke personer i og rundt laget de siste dagene. Alle sier det samme: Det har ikke vært andre episoder verken før eller etter slagsmålet – verken gjennom handlinger eller ord – som skulle tilsi at Stjernen har en rasist i sine rekker. Det er kanskje det viktigste i kjølvannet av Lou Dickenson-føljetongen som har herjet overskriftene de siste dagene.

For å ha en spiller med rasistiske holdninger, som gjennom å representere Stjernen ikke bare er en spiller, men også et forbilde for veldig mange mennesker, ville vært en totalt uholdbar situasjon for Stjernen.

Alt tilsier at kommentaren var et øyeblikks dumskap, en særdeles ufin ytring – et verbalt slag under beltestedet – for å ta igjen.

LES OGSÅ: Dickenson: – Jeg ble utsatt for rasisme fra en lagkamerat

De som så episoden der Dickenson gjøv løs på lagkameraten sin beskriver det som et overfall. I kontaktsporten ishockey er knuffing, rapp over håndleddet, en ekstra hard takling og lignende helt vanlig – selv på trening og mellom ellers helt gemyttelige lagkamerater.

Å kaste hanskene og slå løs med bare nevene er noe helt annet. Det er helt enkelt uakseptabelt.
Samtidig er det viktig å se saken fra Dickensons side. Da han flere uker etterpå fikk høre at lagkameraten hadde slengt en rasistisk kommentar, forlangte han umiddelbart en beklagelse. Han reagerte helt enkelt veldig sterkt.

Uansett hva Dickenson gjorde først så forsvarer det ikke kommentaren, og det er viktig ikke å glemme at canadieren kommer fra et kontinent med en broket rasismefortid, der toleransen for alle former for rasistiske ytringer – uansett sammenheng – er lik null i dag.

LES OGSÅ: Forlater Stgjernen etter slåsskamp med lagkamerat

Selv om unnskyldningen kom, kunne ikke Dickenson tilgi. Ingen kan klandre ham for det. Og dermed var det beleilig at danske Herning dukket opp med et bra tilbud.

Saken har vært en stor utfordring for Stjernens ledelse. Det er vanskelig å se hvordan de kunne behandlet den annerledes.

Skulle man suspendert og fjernet spilleren som kom med den rasistiske kommentaren?
Skulle man suspendert og fjernet Dickenson som slo ned en lagkamerat på trening?

To dramatiske alternativer som heldigvis ble lagt bort.

I stedet gjorde Stjernen utallige forsøk på å få partene til å skvære opp gjennom dialog og møter. Både Magnus Sundquist og daglig leder Trond Magnussen trodde saken var løst. Men Dickenson ville reise, han ville bort. Og da var det eneste riktige å la ham gjøre det.

Det var til det beste for ham. Og det var til det beste for klubben og laget.
Selv om det ble et trist sorti for det som skulle være lagets store profil denne sesongen.


 

Erik A. Pedersen

Kommentarer til denne saken