Gå til sidens hovedinnhold

Alkohol i Stjernen: – Sponsorer kommer til oss og sier at «dette har jeg ikke lyst til å være med på»

Artikkelen er over 3 år gammel

Stjernens styreleder Bjørn Viggo Nilsen hevder han har problemer med å forklare sponsorene hvorfor Stjernen-spillerne er på byen under sesong.

I den ferske utgaven av «Stjernen-podcast», med klubbens styreleder Bjørn Viggo Nilsen som gjest og tidligere Stjernen-spiller Henrik Oliver Johansen som programleder, ble alkohol i toppidrett et tema.

Det skriver Nettavisen.

Der hevder Nilsen at han selv er klar over at klubbens spillere fra tid til annen er på byen og drikker, noe som nå skal ha ført til reaksjoner hos klubbens sponsorer.

– Det er ingen som har kuttet sponsoratene sine, men det er sponsorer som kommer til oss og sier at «dette har jeg ikke lyst til å være med på». Det er fryktelig alvorlig, sier Nilsen i podcasten.

Han legger til at «nå som vi har hatt en dårlig start på sesongen, blir det enda verre å se spillere på byen. Og vi får problemer med å forklare det.

– Har ikke et alkoholproblem!

Når Nettavisen får tak i Nilsen på telefon, har han akkurat landet i Paris. Han har ikke lyst til å la seg intervjue om kommentarene han kommer med i podcasten.

– Jeg kan ikke utdype dette akkurat nå, for nå er jeg på ferie. Be folk om å høre på podcasten, da hører de hva jeg har sagt, sier han kort til Nettavisen.

En drøy time senere sender han oss likevel en kort kommentar på SMS:

«Vi har ikke et alkoholproblem i Stjernen! Som jeg sier i podcasten er klubben i en prosess der vi diskuterer utfordringen ved alkoholbruk i sesong - rent fysiologisk og omdømmemessig som en toppidrettsklubb», skriver Nilsen og henviser igjen til podcasten for ytterligere kommentarer.

– Helt nytt for meg

Stjernens markedssjef Ørjan Løvdal jobber daglig opp mot sponsorer. Han forteller imidlertid at han ikke har opplevd at noen er misfornøyde med at klubbens spillere er på byen i sesong.

 

– Dette er helt nytt for meg. Jeg har verken sett eller hørt noe om dette, sier Løvdal til Nettavisen.

– Hvorfor tror du Bjørn Viggo Nilsen sier det?

– Ingen anelse.

– Opplever du at det er mye festing i Stjernen?

– Nei, for meg virker det helt nytt, sier Løvdal.

– Det må vi ta veldig alvorlig

Stjernen-kaptein Michael Eskesen (31) blir også forelagt Nilsens uttalelser. Han kjenner seg heller ikke igjen i den problemstillingen klubbens styreleder reiser.

– Jeg mener absolutt ikke at vi har et problem når det gjelder alkohol i Stjernen. Overhodet ikke, sier Eskesen på telefon til Nettavisen.

31-åringen understreker at han selv ikke har hørt på podcasten der Bjørn Viggo Nilsen adresserer alkoholproblematikken, og at han uttaler seg på generell basis.

Han utelukker heller ikke at Nilsen har kjennskap til noen episoder som Eskesen ikke har vært med på eller kjenner til.

– Men på spørsmål om det er et problem med alkohol i Stjernen hockey kan jeg svare blankt nei. Ikke i det hele tatt, slår han fast.

– Han sier sponsorer har tatt kontakt og sier «dette har jeg ikke lyst til å være med på»?

- Det må vi ta veldig alvorlig, for det er sponsorene som betaler lønna vår og finansierer at vi kan drive en klubb på et seriøst nivå. Men jeg tenker at dette er noe som ledelsen og styret må snakke med sponsorene om. Hvis det er noe vi må endre som spillere, enten det gjelder hvor mye vi går ut, hvor mye vi drikker eller hvor mye vi trener, er det klart vi må lytte til det. Men enn så lenge kan jeg svare blankt nei til at vi har et problem med alkohol i Stjernen Hockey, sier Eskesen.

– Vi er inne i en tung periode

Ifølge kapteinen har ikke Stjernen noen klar politikk på hvordan spillere skal oppføre seg når det gjelder alkoholinntak.

– Men vi er profesjonelle sportsfolk og ramler ikke på byen hver helg og drikker oss fulle. Om vi vinner en lørdagskamp og ikke skal spille før søndag neste helg, da er det lov å gå ut og ta seg et par pils og henge med sponsorer, venner og lagkamerater. Selvfølgelig er det det, mener han.

Han tror dette fort blir ekstra betent siden Fredrikstads hockeystolthet har en foreløpig svært tung sesong.

Etter 17 runder ligger rødtrøyene nede på åttendeplass med skuffende 16 poeng.

– Vi er inne i en tung periode der poengene ikke kommer som vi hadde håpet, og da blir det enklere å få kritikk. Hadde vi toppet tabellen tror jeg de fleste hadde syntes det var hyggelig om noen spillere kom og tok seg noen pils med fans eller sponsorer. Når det går dårlig skal man passe seg litt mer, mener han.

Den danske backen returnerte til Fredrikstad i sommer, ti år etter at han spilte for Stjernen sist. Han vil ikke si seg enige med dem som mener det er mer festing i norsk hockey enn andre steder.

– Mitt førsteinntrykk er at det verken er mer eller mindre av dette i Norge enn det eksempelvis er i Danmark. I Tyskland, der jeg har kamerater som spiller, får de en pils etter trening og etter hver kamp. Det er ulikt fra sted til sted, men det er ikke mer eller mindre i Stjernen Hockey.

– Hvordan hadde du stilt deg til et eventuelt alkoholforbud?

– Personlig synes jeg det er strengt nok slik det er nå, men jeg er ansatt i Stjernen og vil selvfølgelig respektere og akseptere det hvis de gjør noen tiltak. Det er mange områder man kan profesjonalisere seg på, og det er noe både ledelsen, organisasjonen og spillerne jobber med hver dag for å få noen ekstra prosent i forsøk på å ta flere poeng, sier kapteinen.

HER KAN DU SE OG HØRE HELE PODKASTEN:

 

Her følger den aktuelle ordvekslingen mellom Bjørn Viggo Nilsen og Henrik Oliver Johansen i podcasten:

Bjørn Viggo Nilsen: En ting vi kan snakke mye om er hvordan man håndterer alkohol når man er en toppidrettsutøver.

Programleder Henrik Oliver Johansen: - Det er spesielt i hockey, for man blir så jævlig synlig. Du er 30 mann som blir sett her og der.

Bjørn Viggo Nilsen: Og den diskusjonen tar vi nå. Vi må finne ut av det. Skal vi løfte dette laget videre, må vi stadig innføre ting som gjør at vi blir mer profesjonelle.

Programleder: Ja, du må komme deg ut av «gutta i gata-greia», den er blitt pushet lenger og lenger utover nå, og jeg tror det er på tide å få mer toppidrettsstatus, det er en grunn til at folk ikke drikker, alle skiløpere og sånn, «jeg drikker ikke, ferdig med det», og det er det en grunn til. Hockeyen er veldig sosial, men jeg tror det er blitt for mye av det nå.

BVN: Jeg tror hockeyen spesielt har tilegnet seg ting ingen andre toppidrettsutøvere har gjort. Det strekker seg nok sikkert langt tilbake i tid, og nå snakker jeg med Ørjan Løvdal i dag, og han skjønner at hockeyspillere i dag ikke kan oppføre seg sånn som han gjorde. Nivået, forventingene og presset er helt annerledes, og alle er ikke det talentet som Ørjan Løvdal var. Det kan hende han ser på, men det er et mirakel at han i det hele tatt lever. Jeg kan si det fordi jeg har snakket med Ørjan, som ett eksempek av mange, og han er soleklar på at sånn kan vi ikke ha det i dag.

Programleder: Samtidig er det veldig mye av det. Jeg kommer fra det miljøet selv og kjenner til det. Det er jævlig moro og jævlig hyggelig, men du må få inn konkurranseinstinktet igjen. Jeg har snakket med gutta om det, det er veldig hyggelig å spille i Stjernen, det er veldig ålreit å være gutteklubb og så videre, men jeg tror den lille konkurransedelen må være der, hockeyen må være viktigst, ,men jeg sier ikke at det ikke er det.

BVN: Kan det være at det er for enkelt å komme inn på laget i stjernen?

Programleder: Nei, det tror jeg ikke. Når du er 18-19 år, det er som regel da du er i fasen hvor du er seriøs. Det er når du bikker 22-23 år og skjønner at «det går ikke så mye lenger enn dette her».

BVN: Da vil du ha litt av begge deler?

Programleder: Ja, men det er helt naturlig. Jeg husker på meg selv, jeg var overdreven på det, som med alt i livet, jeg var overseriøs og det kunne bli dumt innimellom. Men når du skjønner at «det er her du blir, det blir ikke Sverige eller bedre klubber», da tror jeg det er lett å havne i den fella. Nå snakker jeg bare om hva jeg tror.

BVN: Ja, men jeg er i en sånn prosess selv. og vi som klubb er i en prosess hvor vi prøver å finne ut av de tingene. Det enkleste er å bare skjære gjennom og si at «sånn er det nå, ferdig med det».

Programleder: Ser du noen som drikker, er det bot på 10.000, liksom?

BVN: Det er den ene varianten, men vi må få til en dialog på det og forstå ting bedre.

Programleder: Ja, men det er vanskelig å håndheve, for man kan ikke si til gutta at «dere får ikke lov til å gå ut og ha det hyggelig», for det blir da blir det bare sure miner. Men hvor setter du grensa? Dere har mange søndagskamper, og det hindrer folk i å dra ut. Men det er litt sånn at så fort dere har lørdagskamp, drar folk ut den dagen. Er det ikke litt sånn?

BVN: Jeg har inntrykk av det, selv om jeg egentlig ikke skal vite om alle de turene ut. Men byen vår er fryktelig liten. Det fysiologiske bør man ikke diskutere, det at man (ved alkoholinntak) reduserer et eller annet. Det bør man ikke lure på.

Programleder: Og det er forskjell på å ta tre øl og spille litt biljard enn å være på byen i seks timer.

BVN: Ja, selvfølgelig. Og så er det den andre siden av det, når det gjelder den skarve lønna spillerne har, og den klubben vi prøver å få til å gå rundt. Det er det folk som stort sett gir oss penger for at vi skal få til. Sponsorer, og de er jo ute. Og nå hvor vi er inne i en litt laber periode og har hatt en dårlig start, da blir det enda verre å se spillere på byen. Og vi får problemer med å forklare det.

Programleder: Som du sier er det noen som setter inn penger i dette her, og de forventer resultater. Har du fått noen problemer med det?

BVN: Ja. Det er ingen som har kuttet sponsoratene sine, men det er sponsorer som kommer til oss og sier at «dette har jeg ikke lyst til å være med på». Det er fryktelig alvorlig.

Kommentarer til denne saken