For da Sola til Ola slokket lyset ved nyttår og solsengene var ryddet ut, da kunne håndverkerne rykke inn. Mye skal på plass, så det vil gå noen uker til før nyoppussede lokaler står klare. Og det trengs, for i dag slåss ansatte, elever og hunden «Bambi» om den lille plassen.
– Det kan være fint med litt lite plass, for da ser det alltid fullt ut her, sier Dahl og ler godt.
Trafikklærer Torkil Geir Aune (Martinsen Trafikkskole) forklarer hvorfor man MÅ svinge til høyre når man har komme nærme nok rundkjøringen her.
Alt blir bedre
– Vi håper å gå fra rundt 25 kvadratmeter til rundt 200. Det betyr at vi får bedre toalettforhold, større kontor og flere rom å drive undervisning i, sier innehaver Dahl.
For det gamle undervisningsrommet, som har plass til 10 elever, kan nå økes til 16, og kontoret som kunne makte én elev i slengen i den trange gangen, vil nå bli mye mer luftig.
Dahl tok med seg veteranen Dag Haugen og startet trafikkskolen for seks år siden, og etter fem fulle driftsår ser han at butikken har vokst år for år. Nå er de fire trafikklærere og en vikar som skal byttes ut med en fast stilling på sikt.
Trafikkskolen har gjennom året rundt 120–150 elever et sted i utdanningsløpet for å få dette viktige dokumentet de fleste 18-åringer higer etter. Dahl synes de fortjener noe bedre. Det får de nå.
Har ansatt flere sensorer – nå mangler bare trafikkskolene flere lærere
Mest automat
Utviklingen blant dem som vil ta førerkort har også endret seg, ikke minst har elektriske biler påvirket valgene.
– Trenden er nå at over 70 prosent velger å ta førerkort for bil med automatgir, men mange tror at de må gjennom full opplæring med obligatoriske timer og så videre. Det stemmer ikke. Alt du trenger er å avlegge en praktisk prøve, så kan du kjøre begge deler, sier Dahl.
Han synes hver dag er unik, for han møter elever som bygger på seg selvtillit og vise mestring. Og noen som ikke har verdens beste selvtillit makter både teoriprøve på første forsøk og får oppkjøringen godkjent på første forsøk.
– Det gir god uttelling med undervisning 1 til 1.

– Ingen er vel likegyldig til trafikk?
Rekrutterer bredt
– Vi var bare to det første året, så fikk vi en kontoransatt, og deretter har det ballet på seg.
– Det er god elevtilgang, og vi henter de fleste elevene fra Frederik II, men har også elever fra Glemmen, Hans Nielsen Hauge, Wang og Greåker videregående. Vi ligger strategisk bra til for de to avdelingene, men merker at Wright også har kontor i Veumveien, sier Dahl.
Pers trafikkskole ligger langs veien for mange elever på videregående som skal til/fra sentrum, og Glemmen videregående har faktisk fire skoler i sin umiddelbare nærhet; Antonsen, Mørk, Fredrikstad og Martinsen trafikkskole.
– Hva er utfordringen?
– Den store utfordringen er at det er underskudd på trafikklærere. Du får ikke 18–20 søkere hvis du søker etter folk. Så behovet er at det kan utdannes flere i Oslo og Stjørdal. Trafikk er jo noe alle er opptatt av. Jeg merker folk har meninger når jeg forteller hva jeg gjør til daglig, sier Dahl.