Stemte imot at Vinmonopolets utsalg i Fredrikstad skal få selge alkohol: – Det punktet må vi bruke litt tid på

VILLE SI NEI: KrF sa i formannskapet nei til at vinmonopolutsalgene, her representert ved polet på Østsiden, skal få salgsbevilling for alkohol.

VILLE SI NEI: KrF sa i formannskapet nei til at vinmonopolutsalgene, her representert ved polet på Østsiden, skal få salgsbevilling for alkohol. Foto:

KrFs Lino Lubiana stemte imot da formannskapet skulle avgjøre om byens to Vinmonopolet-utsalg skulle få salgsbevilling de neste fire årene.

DEL

– Det punktet må vi bruke litt tid på. Vi stemmer imot, så får vi se hva vi gjør i bystyret, sa Lubiana i torsdagens formannskapsmøte.

Politikerne diskuterte i dette møtet om kommunen skal droppe skjemaveldet hvert fjerde år for alle som selger eller skjenker alkohol, og heller gå inn for at alle får videreført bevillingen de har i dag.

Må søke hvert 4. år

Som Fredriksstad Blad har fortalt tidligere, har det i alle år vært slik at alle som selger alkohol har måttet søke på nytt hvert fjerde år.

Nå var anbefalingen til politikerne å droppe hele den omfattende prosessen, som krever minimum 13 dokumenter i tillegg til selve søknaden, og heller gi alle bevilling fra 2020 til 2024.

Kommunen vil heller foreta en «grundigere og systematisk gjennomgang av dokumentasjon og vandelskontroll» utover i bevillingsperioden.

Skeptisk til flere utsalgssteder

Men i tillegg skulle politikerne i torsdagens formannskapsmøte ta stilling til en konkret søknad fra Vinmonopolet om salg av alkohol fra deres to utsalgssteder i Fredrikstad.

Og det var problematisk for KrF.

Etter innlegget til Lubiana, spurte ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) for sikkerhets skyld:

– KrF støtter ikke salgsbevilling til Vinmonopolet?

–Vi tenker på det med flere utsalgssteder. Vi vil avvente til bystyret, sa Lubiana, som ikke fikk noen andre med seg for det standpunktet.

Alle ville droppe skjemaveldet

Det at skjenkebevillingene og salgsbevillingene fra de siste fire årene skal videreføres i fire nye år uten en ny søknadsrunde, hadde KrF ikke problemer med.

Iallfall ikke etter å ha stilt noen kontrollspørsmål om hva et slikt vedtak vil innebære.

– Dette betyr at bevillingene videreføres slik de er formulert fra før? Og hvis det er snakk om utvidelser eller andre endringer, får vi saken til formannskapet? Hvis det også kommer søknader om nye bevillinger, får vi dem også til formannskapet, ikke sant? spurte Lubiana.

– Helt riktig, bekreftet ordfører Nygård, og dermed var dette punktet greit for KrF.

Fredrikstad har i dag 99 skjenkesteder og 47 salgssteder som selger alkohol, i tillegg til VInmonopolet.

– Kan bruke tid på kontroller

Det var ellers full enighet i formannskapet om at den omfattende søknadsprosessen hvert fjerde år, hver gang det er valgt et nytt bystyre, ikke er den rette veien å gå i fremtiden – for å holde kontroll med oppfølgingen av alkoholpolitikken i kommunen.

– Dette har det vært snakket mye om i alkoholpolitisk utvalg. Nå kan vi bruke mer tid på kontroller. Det skal jo være lett å få bevilling, men også lett å miste den. Det er bra at vi har en administrasjon som har mulighet til å følge opp slike ting, sa Hege Dubec (Ap).

Saken blir endelig avgjort i bystyret i neste uke.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken