AVSTEMNINGEN ER AVSLUTTET. Men her kan du stemme på de tre finalistene!

Lørdag 11. januar arrangeres igjen Frederikprisen på City Scene. Og også i år skal byens kulturliv mimre, hedres og underholde.

Fredriksstad Blad deler hvert år ut den gjeve Publikumsfavoritten (tidligere het den Publikumsprisen). Her stemmer avisens lesere frem en vinner. Vi har nominert ti kandidater som alle på sitt vis har utmerket seg i 2019.

De tre aktørene med flest stemmer den 6. januar 2020 kl. 10.00, går videre til en finale.

Stem her eller i skjemaet lenger ned i saken.

Her er de nominerte for 2019

Lisa Aisato (38):

2019 ble nok en suksessår for Lisa Aisato. Illustratør og forfatter Lisa Aisato mottok i høst den gjeve Bokhandlerprisen. For første gang i historien gikk den litterære prisen til en billedbok for voksne. Bare Jo Nesbø har solgt flere skjønnlitterære bøker enn Aisatos «Livet – illustrert» i år. Den har toppet bestselgerlisten de siste månedene. Praktboken er i skrivende stund trykket opp i 120.000 eksemplarer, og den er planlagt oversatt til ti språk.

Aisato var også nominert til FBs publikumspris 2018, da for blant annet å ha illustrert to av de ti beste bøkene for 2018, nominert av Den norske Bokhandlerforening: Linn Skåbers «Til Ungdommen» og Maja Lundes «Snøsøsteren».

Vanja M. Larsen:

Fredrikstad kino måtte sette opp ekstraforestillinger da Vanja Larsens dokumentarfilm «Under samme tak – filmen om sykehuset» i år ble lansert. Dokumentarfilmen om Sykehuset Østfold i Fredrikstad vant også publikumsprisen under vårens Nordic Docs.

– Det har vært en lang kamp å få den ferdig, men nå kan vi endelig vise filmen som dokumenterer de siste tre månedene ved det nedlagte sykehuset. Et sykehus med over 2.500 ansatte og som har betydd så mye for manges liv her i Fredrikstad, sa Vanja Larsen til FB da filmen var ferdig.

Sykehuset flyttet fra Fredrikstad høsten 2015.

Bjørn Andreas Bull-Hansen:

Onsøy-forfatter Bjørn Andreas Bull-Hansen kom i høst ute med sin tredje vikingroman om Torstein Knarresmed – «Jomsviking – Danehæren». Romanen fikk terningkast seks av blant annet Fredriksstad Blad. Og vår anmelder Christen Hvam skrev:

– Når det gjelder kunnskap om det tidskoloristiske og håndverksmessige er Bull-Hansen uovertruffen, og som forfatter av romaner fra vikingetiden er han bent frem gripende god. Han behersker til fulle kunsten å meisle ut en spenningsmettet historie i et til tider trykkokende språk.

Bull-Hansens «Danehæren» er Gyldendal forlagets skjønnlitterære bestselger i år.

Idyllfestivalen:

Idyllfestivalen ble første gang arrangert på Stortorvet i Fredrikstad sentrum i 2016. Festivalen har siden da vokst seg stadig større, og i år ble den før første gang arrangert på Isegran – med over 17.000 publikummere til stede. Festivalen har blitt en institusjon i Fredrikstad, og har etter årets arrangement tatt opp konkurransen med etablerte festivaler som Slottsfjell og Stavern.

I år trakk Idyllfestivalen publikummere i alle aldre, og festivalen er engasjert i miljøet på Isegran, noe de blant annet viser ved å dele overskuddet fra festivalen med andre aktører på øya.

Anniken Bakken Lundberg:

I mai satt Anniken Bakken Lundberg opp en selvbiografisk musikkteater-konsert. Hun spiller selv i forestillingen. «Blindpassasjer» som skal speile livet til et ungt menneske som er psykisk sykt har Anniken skrevet sammen med storesøster Martine.

– «Blindpassasjer» er ikke dagboksladder fra rosa bloggsider eller svulmende løkkeskrift-betroelser. Det er blitt en viktig forestilling, skrev FBs anmelder Christen Hvam som ga stykket terningkast seks.

Tall Ships Races:
Sommeren 2019 var den store regattaen tilbake i Fredrikstad, og folket hadde store forhåpninger til arrangementet etter suksessen i 2014. Det var ventet mye folk, og mye båter, og for en folkefest det ble! De som valgte å ta turen fikk oppleve et yrende folkeliv, konserter og flere andre spektakulære kulturopplevelser.

Telenor mente at 143.000 personer besøkte sentrum i løpet av dagene skutefesten pågikk, og en analyse utført av PwC viste at de økonomiske ringvirkningene av arrangementet var enorme.

Jørn Enger:

Jørn Enger har i en mannsalder vært interessert i teater- og revy-historie, og det siste året har han lagt ned godt over et årsverk i arbeidet med å samle årevis med informasjon og historie han har samlet opp gjennom årene mellom to permer. I mange timer hver dag siden ideen virkelig kom til live for et år siden har han jobbet for å ferdigstille boken «Teater- og revybyen Fredrikstad», og resultatet har blitt et oppslagsverk av dimensjoner. På litt over 350 sider er hele teater- og revyhistorien fra siste del av 1800-tallet og frem til i dag oppsummert med tekst, bilder, avisutklipp og plakater.

Verket har blitt en historiesamling byen kan sette pris på at noen har satt seg ned for å organisere, for det er et viktig stykke historie som nå er samlet sammen.

Rino Johannessen og Ole Petter Hansen Chylie i Greenroom Studio:

Rino Johannessen og Ole Petter Hansen Chylie har vært en del av musikkmiljøet i Fredrikstad i en mannsalder. De siste årene har de drevet Greenroom Studio sammen, og de er begge nøkkelpersoner i musikkmiljøet i Fredrikstad – spesielt på Båthuset scene. Hansen Chylie er fast medlem i Fredrikstadguttanes sommerforestillinger, mens Johannessen er fast medlem i soulbandet til Odd René Andersen. De er begge involvert i innspillingene av Svein Gundersen, og flere andre lokale musikere og komponisters, musikk gjennom studioet Greenroom.

Bandet Dream Police, som både Johannessen og Hansen Chylie var en del av rundt 1990 sammen med Trond Holter og Odd René Andersen, startet også 30-årsjubileet til bandet med å gi ut låten «Raw in the Middle», som sto til terningkast seks i Fredriksstad Blad. Bandet spilte på årets utgave av Månefestivalen, der FBs anmelder kastet en femmer på terningen.

Johannessen og Hansen Chylie er kanskje ikke de som står fremst på scenen, men de har hatt en finger med i spiller på mye av det som skjer i musikk- og showbransjen i Fredrikstad.

FBUT (Fredrikstad Barne- og Ungdomsteater):

Byens eldste teatergruppe har denne høsten satt Fredrikstad på kartet med sin teatermagi på Norske Talenter. Teatergruppen har vist hele landet at barne- og ungdomsteater handler om både spilleglede, kameratskap og fellesskap. I selve finalen ble de blant topp tre.

– Jeg elsker Fredrikstad barne- og ungdomsteater, sa Norske Talenter-dommer Bjarne Brøndbo under finalen.

Thor Rummelhoff:

Dramatiker og Cafe Teaterets Thor Rummelhoff har i år satt opp to stykker; Harold Pinters kortstykke «Natt» som de satt opp for første gang for ni år siden og «Pinteresque».

Caféteateret har holdt på i snart ti år, de har jubileum neste år. Allerede fra oppstarten har den amerikanske dramatikeren Harold Pinter vært en stor favoritt hos både Rummelhoff og skuespillerne.

– Det drypper desperasjon av teksten til Thor Rummelhoff, skrev vår anmelder Christen Hvam etter å ha sett «Pinteresque» i høst. Hvam ga terningkast fem, det gjorde han også for Thor Rummelhoffs stykke «Jenta i hodet» som ble satt opp i 2018.

Disse har fått FBs Publikumsfavoritt

 • 2006 - Lange Flate Baller
 • 2007 - Åge Sten Nilsen
 • 2008 - Vigdis Djupang
 • 2009 - Brottsjø
 • 2010 - Martine Bakken Lundberg
 • 2011 - Dan René Dahl
 • 2012 - Robin A. Eriksen
 • 2013 - Maud Gutterup og Kornelia Skogseth
 • 2014 - Staysman & Lazz
 • 2015 - Borge Musikkorps
 • 2016 - Hanne, Hilde og Klaus Hagerup
 • 2017 - Fredrikstad på isen/Winter Classic
 • 2018 - Stian «Staysman» Thorbjørnsen
 • 2019 - Fredrikstad Barne- og Ungdomsteater (FBUT)
 • 2020 - Arrangementet ble avlyst pga koronapandemien
 • 2021 - Sand-brødrene Vebjørn (56) og Eimund (52) for Roseslottet

Prisen deles ut av Fredriksstad Blad, og avgjøres ved at avisens lesere stemmer på sin favoritt blant de nominerte.

Disse prisene skal deles ut lørdag 2. april

 • Åtte priser og stipend skal deles ut.
 • Prisen har blitt delt ut siden 1989, med noen opphold på 90-tallet. Samt at det ikke ble noen utdeling i fjor på grunn av koronapandemien.
 • Dette er prisene som skal deles ut. Den som deler ut prisen står i parentes: Årets scenetalent (Scandic City), Fredrikstad kommunes idrettsstipend, Fredrikstad kommunes kulturstipend, Årets idrettsutøver (Installatøren), Årets publikumsfavoritt (Fredriksstad Blad), Årets Utmerkelse (Torvbyen), Årets ildsjel (Obos) og Kong Frederiks hederspris (Fredrikstad kommune)
 • Den første vinneren av Kong Frederiks hederspris var Vivi Haug