Gå til sidens hovedinnhold

Stem frem din Publikumsfavoritt for 2018

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvilken av disse åtte kandidatene mener du bør bli Publikumsfavoritten 2018? Stem på din kandidat!

Avstemningen er stengt!

Lørdag 12. januar arrangeres igjen Frederikprisen på City Scene. Og også i år skal byens kulturliv mimre, hedres og underholde.

Fredriksstad Blad deler hvert år ut den gjeve Publikumsfavoritten (tidligere het den Publikumsprisen). Her stemmer avisens lesere frem en vinner.

Vi har nominert totalt åtte kandidater som alle på sitt vis har utmerket seg i 2018. Stem her eller i skjemaet lenger ned i saken.

Her er de nominerte:

Tulla Elieson

Keramikeren som bor på Vaterland mottok i høst den høythengende og landsomfattende Kunsthåndverkprisen på 150.000 kroner – etter 40 år i yrket. Elieson mottok den gjeve prisen for verket «Reisegods 1–4». Det er en sjeldenhet at en Østfold-kunstner mottar prisen som blir tildelt av Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH).

– Det er en pris med tyngde som setter både kunstneren og Østfold på kartet i kunstnerisk sammenheng. Den tekniske kvaliteten på arbeidet er ekstremt høy, samtidig som verket har varme og evne til å fortelle en historie. Verket har skapt begeistring fra det øyeblikk det ble montert, sier utstillingskoordinator Silje Steinsvik ved Østfold kunstsenter til Fredriksstad Blad.

Sommerkonsertene i Østre Fredrikstad kirke

Det er ikke dagligdags at det er kø av folk som vil inn i kirken, men hver sommer står publikum og venter på at dørene skal åpne i Østre Fredrikstad kirke. Domkantor Dagfinn Klausen og menigheten inviterer til sommerkonserter med høy musikalsk kvalitet, en blanding av riks- og lokalartister, med gratis inngang. Og i 2018 var det igjen publikumsrekord: 2.700 personer fordelt på ni konserter. I 2017, som også var et rekordår, var 2.400 publikummere på konsert.

Kirkekonsertene som arrangeres hver sommer i festningsbyen, som regel på tirsdagskvelder, kan med rette kalles en tradisjon. Det ble startet opp på slutten av 1960-tallet av daværende organist, Asbjørn Myrås.

Lisa Aisato

2018 ble litt av et suksessår for illustratør, forfatter og billedkunstner Lisa Aisato på Skjærhalden. Hun har illustrert to av de ti beste bøkene for 2018, nominert av Den norske Bokhandlerforening: Linn Skåbers «Til Ungdommen» og Maja Lundes «Snøsøsteren». «Til Ungdommen» fikk terningkast seks av Dagbladet, og både VG og Dagbladet ga en sekser til «Snøsøsteren».

«Snøsøsteren» var også den mest solgte boken i 2018 med et totalopplag på 250.000 – i tillegg er boken solgt til over 20 land. Aisato startet året med å gi ut «Snokeboken» som fikk terningkast fem av FB.

Stem her eller i skjemaet lenger ned i saken.

Stian «Staysman» Thorbjørnsen

Rølpeartisten fra Gressvik tok Gullrekka til NRK med storm. Stian Thorbjørnsen debuterte i høst som programleder i NRKs nye satsing «10 på Topp». En musikkquiz-serie, på åtte episoder, som på det meste ble sett av 780.000.

– Hadde aldri trodd at jeg skulle skrive denne setningen: Men vi trenger mer «Staysman», skrev VGs anmelder Tor Martin Bøe etter å ha sett «10 på Topp».

Både VG og Dagbladet ga programmet terningkast fire. Og sistnevnte avis skrev:

«Staysman» bobler av folkelig plankebysjarm og genuin entusiasme i den familievennlige programlederdebuten sin.

Roskva Koritzinsky

29-åringen, som vokste opp på Rolvsøy, er denyngste forfatteren som har blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris. En av de gjeveste litteraturpriser en nordmann kan få. Hun ble nominert for novellesamlingen «Jeg har ennå ikke sett verden».

– Den vil selvfølgelig ha stor betydning for forfatterskapet mitt. Jeg blir kanskje lest på en annen måte nå, og det er jo både veldig fint og litt skummelt. Kanskje blir jeg møtt med en mer velvillig og åpen holdning, kanskje møter jeg en mer skjerpet lesning av tekstene mine. Men jeg har aldri vært redd for reaksjonene. Det er bare å jobbe videre. Men forestillingen om at forfattere ikke bryr seg om verken penger eller anerkjennelse, er jo ikke sann, sa Koritzinsky før utdelingen.

Det var til slutt den islandske forfatteren Audur Ava Olafsdottir som ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for 2018. Korizinsky mottok i fjor litteraturprisen fra Fredrik Halvorsens legat.

Gressvik summerparty

Festivalen på Gressvik startet opp på torget i 2004, og arrangøren har aldri søkt om verken sponsorstøtte eller offentlige midler, ifølge pressesjef Frode Hansen. Men artistene trives og vil tilbake. Chris Thompson ringte selv og spurte om han kunne få komme igjen. I fjor var derfor hovedattraksjonene Deep Purple-legenden Glenn Hughes og Chris Thompson fra Mannfred Mann's Earth Band. 2017 er festivalens rekordår, da hadde de inntekter på nesten 950.000 kroner. Festivalen klarte ikke å slå omsetningsrekorden sin i fjor.

Erik-André Hvidsten

Artist, skuespiller og sanger Erik-André Hvidsten fortsetter å opptre for fulle hus rundt om i Skandinavia. I fjor debuterte han også som regissør med den «Den eviga sommeren» som ble spilt i svensk-finske Nykarleby. Hjemme på gården Hvidsten i Borge holdt han sommerkonsert med Wenche Myhre – en konsert som var utsolgt lang tid i forveien. Og han er den norske stemmen til den nye Jack i filmen «Mary Poppins vender tilbake» som hadde premiere i julen.

Også i fjor var Hvidsten nominert til Publikumsfavoritten, da ble han slått på målstreken av Fredrikstad på Isen/Winter Classic.

Odd René Andersen

For sjuende året på rad samlet Odd René Andersen sin faste gjeng med musikere og fylte Båthuset Scene med klassisk soulmusikk. Allerede før premièren var de 13 forestillingene utsolgt. Også billettene til de to ekstraforestillingene ble revet vekk. Både 2017-utgaven av «My Motown» og fjorårets fikk terningkast fem av FBs anmelder Tom Skjeklesæther.

Da Andersen fylte 50 år i fjor høst, spurte vi ham hva som var årsaken til Motown-suksessen, og her er svaret vi fikk:

Jeg er ille takknemlig for at det går bra, og tror jo vi har skapt noe som folk vil ha. Sånn sett er det snakk om vinn-vinn i en uformell avtale. Ingen i salen legger skjul på at de er på fest. Men denne julen skal vi ta det tilbake til røttene. Vi har tatt noen små avstikkere de siste årene, men fant ut at sidesporet kunne bli litt for langt. Så nå skal vi være mer ærlige mot Motown, lovet frontmannen.

Disse har fått FBs Publikumsfavoritt

 • 2006 - Lange Flate Baller
 • 2007 - Åge Sten Nilsen
 • 2008 - Vigdis Djupang
 • 2009 - Brottsjø
 • 2010 - Martine Bakken Lundberg
 • 2011 - Dan René Dahl
 • 2012 - Robin A. Eriksen
 • 2013 - Maud Gutterup og Kornelia Skogseth
 • 2014 - Staysman & Lazz
 • 2015 - Borge Musikkorps
 • 2016 - Hanne, Hilde og Klaus Hagerup
 • 2017 - Fredrikstad på isen/Winter Classic
 • 2018 - Stian «Staysman» Thorbjørnsen

Prisen deles ut av Fredriksstad Blad, og avgjøres ved at avisens lesere stemmer på sin favoritt blant de nominerte.

 

 

Kommentarer til denne saken