Statsministeren stiller ultimatum til regjeringspartiene om endelig bompengeskisse

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Statsminister Erna Solberg har lagt fram en endelig skisse til kompromiss om bompenger. Regjeringspartiene har helgen på seg til å ta stilling til den.

DEL

SISTE: Partileder Ropstad anbefaler KrF til å si ja til bompengeskisse, etter det NTB erfarer. Fremskrittspartiets leder Siv Jensen bekrefter fredag kveld at partiet kan stille seg bak bompengeskissen som statsministeren la fram fredag kveld.

– Frp kan stille seg bak avtalen Erna Solberg har presentert i kveld. Det er en avtale som gir ytterligere kutt i bompengene, sier Jensen til NTB sent fredag kveld.

– Sammenlignet med avtalen som ble behandlet i vårt landsstyre, gir denne avtalen ytterligere bomkutt for bilistene. Derfor kan Frp stille seg bak Solbergs avtale, legger hun til.

MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm mener statsminister Erna Solbergs skisse til bompengeløsning overkjører byene og setter dem i en umulig situasjon.

– I beste fall ender det nå med enighet om målet om å ikke få mer biltrafikk, men som samtidig svekker det viktigste virkemiddelet som vi vet fungerer, nemlig bompenger, sier Bastholm.

Dette har skjedd:

– Samtalene kan ikke fortsette inn i det uendelige. Det er vi egentlig enige om. Jeg har lagt fram en skisse som de tre partiene må ta stilling til i løpet av helgen, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse fredag kveld.

Følg pressekonferansen til Erna Solberg øverst i saken.

– Samtalene kan ikke fortsette inn i det uendelige. Det er vi egentlig enige om. Jeg har lagt fram en skisse som de tre partiene må ta stilling til i løpet av helgen, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse fredag kveld.

Oslo  20190823.
Statsminister Erna Solberg ankommer pressekonferansen i regjeringens representasjonsanlegg  om bompengesaken fredag kveld.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Oslo 20190823. Statsminister Erna Solberg ankommer pressekonferansen i regjeringens representasjonsanlegg om bompengesaken fredag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:

Hun redegjorde kort for den uenigheten som har hersket innad i regjeringen etter at Frp og Siv Jensen kom til partnerne med en liste med krav som hadde til hensikt å få ned bompengebelastningen på bilistene. Videre bekreftet statsministeren at det så langt ikke er kommet en enighet i forhandlingene i regjeringen som har pågått siden før sommeren.

Solberg sier at den nye skissen er et kompromiss som tar hensyn til alle partienes hovedtrekk, men som også er hennes og Høyres skisse.

– Vi mener det er viktig å avklare dette spørsmålet nå, også med hensyn til den pågående valgkampen, sa Solberg.

Det er først og fremst Fremskrittspartiet og Venstre som har stått hardt mot hverandre i forhandlingene.

Skissen hun har lagt fram er i praksis et ultimatum til regjeringspartiene.

Solberg sier at bunnplanken i avtalen er at partiene skal nå nullvekstmålet, altså at det ikke vil bli flere biler i byene.

– Vi legger opp til å fjerne bompenger på en rekke strekninger over hele landet. Det bevilges også penger til en stor satsing på kollektivtrafikken.

Flere møter

Fredag ettermiddag og kveld har de fire partilederne i regjering holdt flere møter angående bompengekrisen som den siste tiden har preget regjeringen.

Det siste møtet ble avsluttet rundt klokken 19, da Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande ble observert på vei ut av bygningen rundt klokka 19.15. Ti minutter senere forlot også KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad stedet.

Klikk på bildet for å forstørre.

PRESSEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg innkaller til pressekonferanse om bompenge-saken. Naina Helén Jåma/TT / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Fredag formiddag ble det kjent at både Erna Solberg og Trine Skei Grande avlyste alle valgkamparrangement fredag.

- Statsministerens program er endret for dagen, og hun skal ikke på reise, bekreftet statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor (SMK) overfor Nettavisen fredag morgen.

Vi oppdaterer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken