Sommeren er her, og mange setter seg i disse dager i bilen på vei til sommerferien. Da er det spesielt viktig at de minste reisende er skikkelig sikret. Fagansvarlig trafikk i politiet i Østfold, Ola Evensen, forteller at det å ikke sikre barna i bilen er mye vanligere enn man skulle tro.

– Det er ofte vi kommer over sjåfører som «skal bare». Skal bare på butikken eller til barnehagen. Det hjelper ikke hvor langt eller kort man kjører, barna skal alltid sikres forsvarlig. De fleste skjønner at de har dummet seg ut når de blir stoppet, sier han.

Spenn fast barn og sete

Kai Aamodt ved Hafslund trafikkstasjon forteller at det å sikre barna feil, også er nok til å få et forenklet forelegg. I dag er denne summen på 2250 kroner, så det gjelder å holde øye på de minste mens man kjører.

– Det er krav til bruken av utstyr, og det er viktig at setene barna sitter i er riktig montert, sier han.

– Det hjelper ikke at barna sitter spent fast hvis ikke setet sitter fast, legger han til.

Det samme gjelder om ikke beltet blir brukt riktig. For de litt eldre barna som bruker trepunktsbeltet i tillegg til en pute kan det være fristende å legge selen under armen.

– Gjør barna det vil de få overkroppen slengt fremover i en kollisjon. Da hjelper det ikke mye at beltet var spent fast, legger han til.

Vanlige feil

 • Beltene i barnesetet er ikke strammet godt nok rundt barnet
 • Bilbeltet ligger under armen eller bak ryggen til barnet
 • Barnesetet er plassert i forsete foran en airbag som ikke er koblet ut
 • Monteringsanvisningen er ikke fulgt nøye nok, og setet er løst/dårlig festet
 • Selen rundt barnet er vridd

Kilde: Trygg trafikk

Besteforeldrene er verst

Aamodt forteller at de største synderne når det kommer til feilsikring av barn i bil er besteforeldre som har fått i oppgave å hente barna i barnehage, eller som er barnevakt for en kort stund. Da blir gjerne setene flyttet over i en fei, og man tar seg ikke god nok tid til å montere de skikkelig.

– Det blir noen kjappe løsninger når setet monteres for å brukes «bare» den dagen, men da er det ikke brukt riktig. Selv om barnet sitter i beltet da, vil sjåføren av bilen motta et forenklet forelegg, sier han.

Følg med!

Både politiet og Statens vegvesen oppfordrer folk til å lese bruksanvisningen på setene nøye, og alltid være oppmerksom på hva barna driver med.

– I tiden rett etter vinteren, når barna begynner å gå med litt lettere klær, opplever vi ofte at de voksne glemmer å stramme selene. Da er det enkelt for små barn å stikke små armer og ben ut på steder de ikke skal være, sier Aamodt.

Evensen forteller at det er en gruppe barn det kan være lurt å følge litt ekstra med på når man er ute og kjører.

– De som befinner seg i aldersgruppen fem til åtte år er gamle nok til å skjønne hvordan selene fungerer. Da har de lett for å løsne på de, eller legge beltet under armen når de synes det blir ubehagelig. Det er viktig å si klart ifra at det skal man ikke gjøre, avslutter han.

Tips

Politiet og veivesenet har noen tips til hvordan man kan unngå å få et forenklet forelegg dersom man blir stoppet i en beltekontroll:

 • Mål barnet før ferien slik at du vet at du har rett utstyr
 • Er barnet under 135 centimeter skal det sitte i sete
 • Følg med på om de eldste barna får armer og ben ut av beltet etter at kjøreturen har startet
 • Sjekk at beltet er stramt nok nå som barna har på seg mindre klær
 • Kjøp en beltesamler – da unngår du at beltet slik fra skuldrene og ned på armene
 • Sikre løse gjenstander

Slik sikrer du barna i bilen

Barn som er under 135 centimeter høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig til barnets vekt. Barn mellom 135 og 150 centimeter skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Personer over 15 år har selv ansvar for å sikre seg i bilen.

Politimann Ola Evensen sier det er kun høyden som teller når man skal sikre barn i bil. Er de under 135 centimeter skal de sikres i godkjent utstyr, og vekten skal ikke ha noe å si. For å gi en pekepinn på hvordan man best sikrer barna i bilen deler Trygg trafikk de yngste passasjerene i bilen inn i tre grupper ved hjelp av vekt:

 1. Gruppe 0 og 0+ (Spedbarn): 0 – 13 kg (0 – omtrent 15 mnd) - Små barn sitter sikrest i et bakovervendt barnesete. Barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen, samtidig som muskler og beinbygning er svakere enn hos større barn og voksne. Barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er minst fire år gamle.
 2. Gruppe 1 (Små barn): 9 – 18 kg (omtrent 9 måneder til omtrent 4 år) - For barn i denne vektklassen anbefaler Trygg trafikk å bruke et bakovervendt barnesete så lenge som mulig, helst til barnet er minst fire år gammelt. Det finnes i dag flere seter på markedet som kan stå bakovervendt til barnet er 25 kilo, så 18 kilo er ingen absolutt grense.
 3. Gruppe 2 og 3 (Store barn): 15 – 36 kilo (4 – omtrent 11 år) - Trygg trafikk anbefaler at barnet bruker en beltestol som har rygg og beskyttelse på sidene av hodet helt til barnet ikke lenger trenger spesielt utstyr. Bilpute er godkjent, men gir langt dårligere sikkerhet, spesielt ved sidekollisjoner. Beltestol og pute skal alltid brukes sammen med bilens trepunktsbelte.