Gå til sidens hovedinnhold

Står vi forsvarsløse igjen mot en varslet krise?

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De siste måneders oversvømmelse og branner i Europa var kraftigere enn noen kunne forutse, voldsommere og mer krevende enn selv de nyeste mest nøyaktige klimamodellene vi har. Allikevel påstår enkelte at vi kan fortsette som før. Hvordan er det mulig?

I 1978 regnet Exxons beste forskere seg frem til at videre utvinning av gass og olje ville føre til enorme uopprettelige klimaproblem over hele kloden. Man skulle da tro at ledelsen ville begynne å jobbe med alternative energiformer, isteden har de brukt 40 år og milliarder av dollar på og skyve den kunnskapen under teppet og aktivt motvirke alle alternative energiformer. Resultatet av det ser vi enda i alle alternative fakta som kastes rundt i diverse debatter den dag i dag.

De tidligste klimamodellene var ikke så nøyaktige, og de hadde ikke så gode data og jobbe med. Dagens modeller er langt mer presise, men ikke engang de forutså det som nå har hendt i Sentral-Europa. Dette er en direkte følge av en oppvarmet klode, endrede temperaturer i havet og drastisk endrede værmønstre.

Tendensene har vært observert av diverse mindre øysamfunn og andre rundt i verden i flere år allerede, men mens verden har valgt å lukke øynene, tas pengene til olje- og kullindustrien og skyver problemet foran seg uten å investere i alternative energikilder, med begrunnelse om at det vil være dyrt og vanskelig.

Det argumentet kunne kanskje holde for 15 år siden, men ikke i dag, i dag er det billigere flere og flere steder og bygge sol og vindparker koblet til energilagring enn å drifte eksisterende kull og gasskraftverk, stadig større del av transportsektoren blir elektrisk og plastindustrien er under økende press for å kutte engangsplast, øke gjenvinning og finne nye materialer som er bedre egent for gjenbruk, dermed mister oljesektoren stadig marked.

Faktum er at verden hadde spart penger over tid på og kutte ut fossile drivstoff da sol og vind i praksis bare trengs å settes opp, så produserer de energi med minimalt vedlikehold, og man har 100 år med værdata som grunnlag så man vet det vil virke, beregninger fra Carbon Tracker viser at 0,3% av jordas areal kreves for å møtes verdens energibehov med solceller, i dag tar olje og gass sektoren opp mer enn dette, da er ikke vind til lands og havs, geotermisk eller andre former regnet inn. Dette betyr også at det vil være billigere for land og bygge ut fornybart og elektrifisere transporten, enn det er å importere og transportere olje kull og gass som i dag.

Norge har, delvis takket være god gammel industripolitikk fra 90 tallet og en overaskende fremoverlente målsetninger for elektrisk transport fra tidlig 2010 tallet, vist verden at en rask endring på flere marked er mulig. Vi har snart 450 000 elbiler rullende i daglig trafikk og den største andelen elektriske ferger i verden.

Om ikke lenge har vi antagelig den første flåten med elektriske fly også for regions-flygninger over relativt korte avstander, muligens også sjøfly mellom fjordene.

EU har våknet og med sin nye klimapakke, Fit for 55, vist at de tar endringene på alvor og at alt må gjennom en stor endring og i størst mulig grad elektrifiseres. Vi har teknologiene for å klare et 80-90% fornybart samfunn allerede, og innen vi er der har vi antagelig løst de siste 10% også, se bare på den rivende endering vi har sett de siste ti årene

Den det krever at alle er med, og at politikk, regelverk oppdateres og infrastruktur bygges ut, ellers vil det som nå har hendt bare bli verre og komme enda oftere. Dette er den eneste måten å vi kanskje kan beholde en slags normalitet.

Resultatet kan bli en verden bygget på energi uten utslipp, med renere luft som gir mindre sykdom og flere muligheter for flere mennesker hvor vi gjenbruker mest mulig og tar ut minst mulig nye mineraler så skånsomt som det lar deg gjøre, alt har ett avtrykk, men det kan bli mye mindre enn i dag.

Vi har prøvd oljeindustriens drømmescenario i 40 år, det funker ikke og da gjenstår kun alternativet.

Kommentarer til denne saken